Afbeelding
Foto: Gemma Vissers.

KIK 5.0 in Venrays Museum

Venray | Met het festival Schijt aan de Grens in de startblokken worden de schijnwerpers gericht op enkele kunstenaars van het collectief KIK 5.0.

Kunstenaar Gemma Vissers vertelt het volgende over haar presentatie in de expositie van KIK 5.0 in het Venrays Museum. "Met het thema Zalige Zonde ben ik op zoek gegaan naar een zalige zonde van iemand anders. Al snel had ik deze gevonden in mijn woonplaats Wanssum. Op de rotonde aldaar is een paasbeeld te zien dat enige tijd geleden besmeurd werd met witte poeder onder de neus. Het idee was geboren. Gezien drugs naar mijn mening voor velen als een zalige zonde kan worden beschouwd, ontstond hiermee al snel het inzicht, dat ik mijn eigen gecreëerde beelden door middel van diverse zalige zonden kon laten spreken. Ik heb het dan ook de titel 'high in the sky' meegegeven. Ook heb ik daarnaast middels een tweede kunstwerk een barbaars geloofsritueel aan de kaak willen stellen. Met deze serie, genaamd 'No More Cutting' , vraag ik aandacht voor de besnijdenis van vrouwen en meisjes waarmee ik de bezoeker aan het denken wil zetten over deze schending van vrouwenrechten. Ook dit bestempel ik als een zalige zonde van iemand anders."

Liesbeth Loeffen neemt het 'misbruik in de rooms-katholieke kerk' onder de loep. Het werk dat zij exposeert, is van figuratieve aard. Vooral 'de mens' staat centraal. Met haar werk hoopt ze te bereiken dat mensen even stilstaan bij hetgeen in de maatschappij speelt. In dit geval wat er in de rooms-katholieke kerk aan de orde is. "Ik hoop dat bezoekers zelf nagaan hoe ze tegen dit onderwerp aan kijken." Haar ambitie is dan ook dat mensen zelf invulling geven aan kunst, zonder woorden of tekst. De katholieke kerk en de gebeurtenissen die zijn voorgevallen rondom misbruik van mensen staat centraal, waarbij het werk past bij het thema 'zalige
zonden'.

Het werk van Henriëtte Schaeffers bestaat uit installaties en objecten. Inspiratie voor haar werk is veelal de grens/relatie tussen mens en dier, identiteit en diversiteit van mens en dier, onze plek en rol in deze wereld. Voor het thema Zalige Zonde heeft zij gekeken naar wat Zalige Zonde kunnen brengen, en de achtergrond; waarom begaan mensen Zalige Zonde? Zalige Zonde voor de één gaan soms ten koste van een ander, van mens, dier of de aarde. Hebzucht, materialisme, jaloezie. Kan een mens, met al zijn zonden, zichzelf toch recht in de spiegel kijken, en een weg naar de hemel vinden? Ook benieuwd naar de 'Zalige Zonde' van andere kunstenaars? Het weekend van 24 en 25 augustus is er veel te zien en te beleven tijdens het Schijt aan de Grens-festival.

Voor meer informatie:

www. schijtaandegrens.nl.

Foto: kunstwerk Gemma Vissers.