'Veeboeren moeten zelf zeggen ermee te gaan stoppen'

OIRLO | Drie agrariƫrs, onder wie de Oirlose pluimveehouder Ruud Zanders van Kipster, roepen op tot een rigoureuze inkrimping van de veestapel in Nederland. In een opinie-artikel in De Volkskrant van dinsdag geeft het trio aan dat moet worden gestopt met de productie van dierlijke producten. Voor de intensieve veehouderij is op termijn geen plaats meer, menen rundveehouder Annette Harberink, varkensboer Kees Scheepens en Zanders.

Door Henk Baltussen

Met de opinie zorgen de drie voor opschudding in de boerenwereld. De reacties op de sociale media zijn niet mals. Onder meer Jos Verstraten, LTO-bestuurder en koeienboer uit Westerbeek, noemt het drietal op Twitter 'een stel malloten die blijven roepen dat de wereld gered wordt als de Nederlandse veehouders het bijltje erbij neergooien'. 'Wishfull thinking', voegt hij eraan toe. Ook op de site van Boerderij.nl krijgen de opinieschrijvers de wind van voren.

De drie baseren hun mening op het rapport van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties. Daarin staat dat de wijze waarop de mensen land gebruiken en voedsel produceren op de schop moet. De belangrijkste verandering daarbij is minder vlees. Het komt erop neer dat het land efficiƫnt moet worden gebruikt voor de mens, niet voor dieren of energie. Het trio laakt de opmerking van de LTO dat boeren de oplossing al zelf hebben. De drie opiniemakers stellen dat de LTO vindt dat de boeren het al zo goed doen, dat ze zelfs de beste van de wereld zijn. Het trio geeft aan dat boeren volledig voorbijgaan aan het rapport, dat juist zegt dat de huidige manier van intensieve productie desastreus is. Inderdaad hebben de veeboeren een oplossing, volgens het drietal: door zelf te besluiten om ermee te stoppen. Hoe ziet er dat dan praktisch uit? Door de komende twintig jaar elk jaar met 5 procent de veestapel te verkleinen, is het aantal landbouwdieren in 2040 voldoende afgebouwd. 'Dan zijn we gestopt met het in meer of mindere mate kwellen van speciaal voor ons voedsel gefokte dieren'.

Opinie-artikel van onder meer Ruud Zanders (Kipster) zorgt voor opschudding

Ruud Zanders geeft in een reactie op Boerderij.nl aan dat niet iedereen zal staan te juichen om dit verhaal. Hij merkt dat er meer aandacht komt voor dierenwelzijn, dat daar anders mee wordt omgegaan. "Alle grote bedrijven duiken in de vleesvervangers. Als we niet zelf het heft in handen nemen als veehouderij, wordt er voor en over ons besloten." Dat verkleining van de veestapel ook zijn bedrijf kan raken, weet hij ook. "Ik wil meewerken aan een landbouw met zo min mogelijk dieren. Kipster is maar een tussenfase. Uiteindelijk gaan we naar een systeem met nagenoeg geen vee meer." Het door onder andere Zanders ontwikkelde Kipster-concept staat bekend als het meest dier-, milieu- en mensvriendelijke kippenboerderij ter wereld.