Platform toerisme vreest toekomst

VERVOLG PAGINA 3 | Stichting Toeristisch Recreatief Platform Venray spreekt richting Defensie de vrees uit dat met de openstelling van vliegbasis De Peel het toerisme in Venray een flinke klap gaat krijgen.

Het platform rekent voor dat de jaarlijkse 3.600 starts en landingen worden uitgesmeerd over negentig dagen, wat veertig starts en landingen per dag inhoudt. Dat betekent volgens het platform 'catastrofale gevolgen voor het toerisme. Een vijfde vliegveld na Volkel, Eindhoven, Weeze en Düsseldorf belast de regio Zuid-Oost Nederland onevenredig veel.'

Mocht De Peel weer een vliegveld worden, dan heft het platform zichzelf waarschijnlijk op omdat het bestaansrecht verloren gaat. 'Het werkt contraproductief toeristen naar Venray te lokken die vervolgens met vliegtuighinder krijgen te maken'. Tevens ziet het platform de ambitie van Venray om in 2023 tot de gezondste regio van Nederland te behoren in rook opgaan.
Natuur en Milieufederatie Limburg en Werkgroep Behoud de Peel hebben samen met de Brabantse Milieufederatie een zienswijze bij Defensie in de bus gegooid. Zij zien met de openstelling van De Peel een onleefbare regio voor mens en dier voor zich. Want niet alleen krijgt de regio te maken met F35-jachtvliegtuigen, maar ook met gevechtsheli's, Hercules-toestellen en drones.

De instanties zien de Stippelberg, op vierhonderd meter afstand van de basis, als stiltegebied verstoord worden, De uitstoot van CO2 stijgt volgens de drie enorm in plaats van af te nemen, zoals binnen het klimaatakkoord is vastgelegd. Ook de Natura 2000-gebieden als Deurnesche Peel en Mariapeel en Oeffelter Meent komen in de knel.