Afbeelding
Foto: Eigen foto

Demonstratie voedselbank

Venray | Tijdens de bezetting gaat het leven gewoon door voor de niet vervolgde groepen. Mensen gaan nog steeds naar hun werk, naar de sportclub en het naar theater. Maar langzaam veranderen er dingen. Zo is de pers niet meer vrij en worden dagelijkse levensbehoeften steeds schaarser.

Al voor de oorlog zijn in Nederland sommige producten schaars geworden. Suiker gaat bijvoorbeeld in oktober 1939 al op de bon. Het bonnensysteem is bedoeld om hamsteren tegen te gaan en het beschikbare voedsel gelijkmatig over de bevolking te verdelen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog gaan steeds meer producten op de bon. Natuurlijk was het geen feest als het om eten en drinken ging in de Tweede Wereldoorlog.

De Week van de armoede en de kick-off van Venray viert 75 jaar bevrijding vallen dit jaar samen. Voedselbank Limburg-Noord zal mede om die reden op zaterdag 19 oktober op het Schouwburgplein in Venray een kookdemonstratie geven over het voedsel wat in de oorlog werd gemaakt. Voedselbank Limburg-Noord verzorgt wekelijks voor 300 cliƫnten een pakket met producten om toch een maaltijd te kunnen maken voor minstens drie keer per week. Voor de variatie en ingrediƫnten zijn zij geheel afhankelijk van het aanbod en proberen een pakket samen te stellen met voldoende voedingswaren. In de oorlog was het ook een kwestie van aanbod en variatie en mensen werden inventief om toch een maaltijd op tafel te kunnen zetten.