Afbeelding
Foto: Veilig Verkeer Nederland

Venray Vergroent: stel uw vraag aan een deskundige!

We krijgen als gemeente veel vragen over de energietransitie en over klimaatverandering. We willen graag onze inwoners op weg helpen door antwoorden op die vragen hier, op deze plek te delen. Stuur uw vraag in via vergroent@venray.nl!

Vraag:

Als voorzitter van een VvE van appartementen krijg ik regelmatig vragen over de mogelijkheden die er zijn voor de eigenaren van appartementen om hun woning te verduurzamen. Kunnen en/of moeten ze van het gas af? Welke alternatieven zijn er dan? Kan de gemeente Venray iets voor ons betekenen?

Antwoord van Geert Claessens, projectleider energietransitie:

"Het Klimaatakkoord stelt inderdaad dat alle woningen op enig moment overgaan op een andere bron of techniek dan (Gronings) aardgas. Voor nieuwbouwwoningen is die verplichting er al.

Twee maatregelen die altijd bijdragen zijn: goed isoleren en waar mogelijk energieopwekking door zonnepanelen of een zonneboiler. Daarvoor zijn twee subsidiemogelijkheden aantrekkelijk: de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is specifiek gericht op o.a. zonneboilers en warmtepompen. De subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) bestaat sinds vorige week en is gericht op isolatiemaatregelen. Voor VVE's is het ook handig om de site van VVE-Belang te bekijken.

Van de gemeente wordt verwacht dat we uiterlijk in 2021 per wijk gaan benoemen in een Warmtetransitieplan wat het alternatief voor aardgas is. Daarin kijken we of op termijn bronnen (zoals geothermie of restwarmte van bedrijven) gaan ontstaan die zich lenen om een collectief warmtenet in sommige buurten aan te leggen. Dan wordt ook duidelijk of alternatief gas, zoals waterstof- of biogas, tot de mogelijkheden behoort of waar 'all electric' door middel van een (hybride) warmtepomp een logisch alternatief. De intentie van de gemeente Venray is op termijn te starten met pilotgebieden."

Handige links:

www.vvebelang.nl/energieloket/

www.rvo.nl/subsidies-regelingen/seeh

www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde

Wegafsluiting

De Oirloseheide in Castenray is tot en met donderdag 8 november afgesloten voor alle doorgaande verkeer. Dit in verband met een reconstructie. Het verkeer wordt middels borden omgeleid.