Nellie de Mulder was woensdagmiddag nog drukdoende met de realisatie van haar project.
Nellie de Mulder was woensdagmiddag nog drukdoende met de realisatie van haar project. Foto: Jolijn van Goch

Stille nacht in de beek

Geijsteren | Serene rust wordt woensdag afgewisseld met het kabaal van een kettingzaag. Zo'n twintig kunstenaars zijn aan de Sint Wilbertsweg in Geijsteren volop bezig met hun voorbereidingen op het culturele festival Schijt aan de Grens. Alle kunstwerken worden ter plaatse ontwikkeld en er ontstaan de mooiste creaties.

Door Willem Menting

Een van de kunstenaars is Nellie de Mulder (foto boven). Ze staat met een kerstbal aan een stukje visdraad tot haar enkels in het kabbelende water van een beek. Vlak voor haar staat een bed in het water met een matras van kerstballen. "Dit is mijn visualisatie van het thema Zalige Zonden", begint de kunstenares haar uitleg. "Ik ben erg van de kerstliedjes. Stille nacht is wel echt mijn favoriet. Dat nummer luister ik zelfs op een zomerse dag. Ik maak regelmatig de deuren en ramen van mijn atelier dicht om kerstmuziek te luisteren."

Een eindje verderop in het bos is het duo Femke van Os en Lisanne Vlaar (foto onder) hard aan het werk. Ook zij maken gebruik van de meanderende beek in het gebied. "We maken een slang van pvc-pijpen en andere materialen. De slangenkop wordt de ingang", vertelt Vlaar. "Wie durft mag de slang binnentreden. Pas wel op voor de giftanden. Betreden op eigen risico. We kunnen niet beloven dat je heelhuids uit de slang komt", vult Van Os haar met een knipoog aan.

Sanne Aben en Peter Bults lopen voldaan hun ronde langs alle kunstenaars. Het duo hoort bij de groep organisatoren van Schijt aan de Grens in Geijsteren. "Iedere locatie is dit jaar totaal anders", begint Bults. "Mensen moeten eigenlijk alle locaties bezoeken om een compleet beeld te kregen." Aben is vooral trots op de kunstenaars die bergen werk verzetten. "We hebben een mooie mix. Jong en oud is aan het werk en de kunstwerken zijn erg divers. Alles wordt hier gemaakt en dat levert mooie werken op." Toch zijn er meer dingen die Schijt aan de Grens volgens Aben speciaal maken. "We trekken de hele week samen op. Dat is geweldig. We hebben een lezing gehad van een van de kunstenaars en daar wordt dan heerlijk over nagepraat. Ook tijdens het ontbijt kunnen we zaken heerlijk analyseren." Op het festivalterrein in Geijsteren wordt op 24 en 25 augustus ook gezorgd voor muziek en catering. "We gaan er een mooi weekeinde van maken. Er moet nog veel gebeuren, maar we hebben ook al veel gedaan", zegt Bults. Hij is onder meer al maandenlang bezig met het ritselen van spullen en andere materialen. "Ik noem het ook wel eens troep. We kunnen eigenlijk alles gebruiken. Wel is het mooi dat we hulp krijgen van veel lokale bedrijven." Ook kunstenaar Harrie Eijkemans valt op tussen het grove geweld. Hij roert met zijn handen in een grote kom. "Ik ben gips aan het maken", klinkt het. Eijkemans wil het menselijk lichaam weer bespreekbaar maken met zijn werk. "Bloot is tegenwoordig een taboe en topless zonnen is er helemaal niet meer bij. Dat moet toch kunnen. Het menselijk lichaam is iets om trots op te zijn en dat hoeven we niet te verbergen. Dat wil ik met mijn werk laten zien." Alle werken zijn dit weekeinde tijdens Schijt aan de Grens te bekijken aan de Sint Wilbertsweg 22 in Geijsteren.

Afbeelding