Zienswijzen vliegen Defensie om de oren

VENRAY/VREDEPEEL | Het ministerie van Defensie wordt van alle kanten bestookt met zienswijzen als reacties op de voorgenomen heropening van vliegbasis De Peel. SP Venray start met andere afdelingen in de regio een protestpetitie, Stichting Toeristisch Recreatief Platform Venray trekt aan de bel, alsmede Natuur en milieufederatie Limburg en Werkgroep Behoud de Peel. Ook uit het Brabantse veel reacties. Zie hiervoor ook de site stopvliegbasisdepeel.nl.

Door Henk Baltussen

Dorpsraad Smakt-Holthees heeft zich ook op tijd (21 augustus sluit de termijn) tot Defensie gewend met een zienswijze. De dorpsraad vindt het besluit tot heropening van de vliegbasis 'om tien redenen prematuur omdat nog veel kwesties moeten worden onderzocht.' Daarmee doelt de dorpsraad onder meer op de Raad van State-uitspraak die een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof. Dit besluit heeft grote gevolgen voor allerlei nieuwe projecten en activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten. De heropening van een vliegveld valt daar onder. Te veel stikstof heeft gevolgen voor de flora en fauna.

Dorpsraad veegt in tien punten vloer aan met besluit

Aan andere negatieve milieueffecten wordt volgens de dorpsraad voorbijgegaan, dat geldt ook voor de extra geluidsbelasting die F35-toestellen in vergelijking met de F16 met zich meebrengen. Het leefklimaat zal door De Peel-vliegtuigen aanzienlijk verslechteren, denkt de dorpsraad, ook door nachtvluchten die kunnen worden gepland. Recreatievoorzieningen gaan de negatieve effecten ook merken, denken de vertegenwoordigers van Smakt en Holthees, de dorpen die midden in de vliegrouten komen te liggen.
Verder is het de dorpsraad een doorn in het oog dat Defensie de procedure van de heropening midden in de zomer startte, zodat het voor betrokkenen moeilijk wordt tijdig overleg te voeren.

SP Venray vreest grote overlast van De Peel als vliegbasis. 'Voor de hele regio is het een slecht plan', stelt de SP. Inmiddels heeft de partij de provincies Limburg en Noord-Brabant aangeschreven met de vraag niet mee te gaan in de Defensie-plannen. De Tweede Kamerfractie van de SP is gevraagd het onderwerp hoog op de agenda te zetten. Tegenstanders van vliegbasis De Peel kunnen een petitie, opgezet door de SP, ondertekenen op de site petitie.nl. Eerder konden inwoners op de SP-site al een kant en klaar voorbeeld van een zienswijze ondertekenen als reactie op de heropening van De Peel.
Lees verder op pagina 5