Nieuw platform 'stop vliegbasis'

MERSELO | Met het online zetten van de site stopvliegbasisdepeel.nl ageren Boudewijn Sterk en Maria Stekelenburg openlijk tegen de ophanden zijnde heropening van vliegbasis De Peel, tegenwoordig bekend als de Luitenant-generaal Bestkazerne.

Door Henk Baltussen

Sterk en Stekelenburg, eigenaar van bed and breakfastaccommodatie Het Geheim van Merselo, hebben er een overzichtelijke site van gemaakt waarop nu al tal van informatie is te vinden. 'Deze website is bedoeld voor het geven en verzamelen van informatie aan omwonenden ten aanzien van de reactivering van Vliegbasis de Peel', schrijven ze als inleiding. 'Er zijn veel omwonenden die zich terecht zorgen maken over wat er komen gaat, maar niet precies weten over het hoe en wat'.
Met de site wil het duo zoveel mogelijk info publiceren. Veel mediaberichten met de heriopening van de vliegbasis in Vredepeel als onderwerp zijn er al op te vinden.

Ook worden lezers wegwijs gemaakt in het indienen van zienswijzen tegen de voorgenomen heropening van de vliegbasis. Die termijn verstreek woensdag 21 augustus. Ook nieuws en berichten uit het Brabantse deel dat met de Bestkazerne van doen heeft, krijgen een plek op de site. Zo ook een rechtszaak in Noorwegen, waar inwoners massaal te hoop liepen tegen een militaire vliegbasis waar twee jaar terug F35-gevechtsvliegtuigen werden gestationeerd. De geluidsoverlast van een F35 blijkt twee keer zo groot als van een F35. Na een felle juridische strijd kregen uiteindelijk bewoners van 176 woningen rondom het vliegveld het aanbod om hun huis aan Defensie te verkopen en te laten slopen. Bewoners van 130 huizen maakten er gebruik van.

Maria Stekelenburg ziet de site vooral als een informatief platform. "Maar het moet ook mensen mobiliseren. Onze vrees voor overlast van de vliegbasis is groot. Bij de site is vooral Boudewijn betrokken. We hebben zo'n tweeduizend kaarten in de regio verspreid met het adres van de site."