Sjekky Lenssen en Daan Dinghs nemen komend weekend deel aan het NK mennen.
Sjekky Lenssen en Daan Dinghs nemen komend weekend deel aan het NK mennen. Foto: Arion Vissers

"Ik ben een échte ponyman"

Castenray | Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus wordt in het Brabantse Oirschot onder meer gestreden om het Nederlands kampioenschap in de rubrieken enkelspan, tweespan en vierspan pony's in de klasse Z. Sjekky Lenssen en Daan Dinghs nemen aan de titelstrijd deel in de klasse Z. "Vergelijkbaar met de eredivisie in het voetbal, de hoogste categorie", zeg Lenssen. "Ik ben de stuurman, Daan is de bakkenist, de groom. We gaan voor een plek in de middenmoot, want we zijn zo'n 5 jaar bezig met onze negenjarige pony's en zijn een team in opbouw. Ons doel is in de selectie te komen voor het WK over twee jaar."

Door Ron Koenen

Sjekky Lenssen (34) en Daan Dinghs (36) draaien al jaren mee aan de nationale top. De een (Lenssen) is momenteel woonachtig in Castenray, de ander (Dinghs) in Sevenum.

"Maar we zijn beiden opgegroeid in Castenray en kennen elkaar al van jongs af aan. Ja, dat is zeker een voordeel als je deze sport beoefent. De groom is letterlijk de hulp van de ruiter. De groom mag aanwijzingen geven, richting aangeven en de kar in evenwicht houden. Dan is het wel prettig als je twee handen op een buik bent. We voelen elkaar blindelings aan."

Aan het Nederlands kampioenschap in hun rubriek nemen veertien teams deel. "De beste ploegen van ons land", weet Lenssen. "Nee, nationaal kampioen zullen we niet worden. Want we denken dat onze pony's op hun best zijn tussen tien en zestien jaar. Die van ons zijn jonger, nog in opleiding. Ervaring is erg belangrijk in onze sport."

Op vrijdag wordt de dressuur verreden, op zaterdag de marathon en op zondag vindt de vaardigheid met barrage plaats. Daarna worden de punten per onderdeel bij elkaar opgeteld en is de nationaal kampioen bekend. "De marathon is onze specialiteit. Vorig jaar werden we op dit spectaculaire onderdeel tweede."

Sjekky Lenssen kreeg de liefde voor de sport met de paplepel ingegeven. "Mijn broertje Sjoerd en ik hebben thuis altijd pony's gehad en mijn vader Bert is jurylid geweest in de mensport. Op mijn veertiende ben ik begonnen, samen met Daan en Sjoerd. We beoefenen de mensport dus al zo'n twintig jaar samen." Met een lach: "Daan zie ik eigenlijk als mijn tweede broer."

Lenssen, die als operator bij veevoederbedrijf Havens in Maashees werkt en afgelopen weekend hielp en trainde tijdens de samengestelde wedstrijd in Ysselsteyn, praat vol overgave over zijn passie. "Ik zou niet zonder kunnen, ik ben een echte ponyman. Ik heb ook gevoetbald en hou ook van andere sporten, maar het werken met pony's is prachtig. Het is minder competitief dan bij de paarden, daar is meer prestige en dus ook geld mee gemoeid. Ponyrijden is écht een hobby, je wordt er niet rijk van. Integendeel, het kost alleen maar geld."

Lenssen en Dinghs begonnen met vierspannen, maar richtten zich de laatste jaren op de tweespanwedstrijden. Ze trainen wekelijks samen. "Ieder weekend op het evenemententerrein in Horst bijvoorbeeld, maar ook op het terrein bij ponyclub De Eendracht in Castenray en zo nu en dan in Lomm bij mentrainer Tom Hendriks, die zelf ook internationaal heeft gereden. Ja, we doen er alles aan om het maximale uit onze sport te halen. Maar het belangrijkste is het plezier. Zolang we dat erin hebben, gaan we door."