Radioloog Frans van der Zanden nam maandag afscheid van zijn vertrouwde MRI.
Radioloog Frans van der Zanden nam maandag afscheid van zijn vertrouwde MRI. Foto: Jolijn van Goch

Witte rook voor VieCuri

Venray | Witte rookpluimen kwamen er maandagochtend bij ziekenhuis VieCuri in Venray uit het dak. De stoomwolk, te zien in de wijde omgeving, was afkomstig van de MRI-scanner. Het Venrayse ziekenhuis krijgt een nieuwe MRI en maandag werd er afscheid genomen van de oude. "Een bijzondere dag. Ik werk als sinds 2006 met deze MRI", vertelt radioloog Frans van der Zanden (56).

door Willem Menting

De uitschakeling van het complete systeem begon dus afgelopen maandag. De eerste stap in de ontmanteling is een zogenoemde quench. Zoals gemeld ontstaat er een grote witte rookpluim wanneer de MRI gecontroleerd wordt uitgezet. In de MRI zit namelijk vloeibare helium om het apparaat gekoeld te houden. Als de MRI wordt uitgezet en het magneetveld wordt uitgeschakeld, dan neemt het helium de vorm van gas aan en ontstaat er een grote witte wolk. "Voor de veiligheid heeft elke MRI een uitlaat naar buiten zodat het gas niet in het gebouw terechtkomt", legt Van der Zanden uit. "Het gasvormige helium vormt geen gevaar voor het milieu of de gezondheid. De wolk lost vanzelf op."

Ook in noodsituaties schakelt de MRI automatisch uit en vindt een quench plaats. Dat is in Venray volgens Van der Zanden nog nooit gebeurd. "Wel een keer in Venlo, maar dat was 's nachts. Er is nooit iemand in gevaar geweest." De Venraynaar, geboren in Groningen en opgeleid in Maastricht, werkt sinds 2003 bij VieCuri. De ziekenhuiscombinatie uit Venray en Venlo voert jaarlijks zo'n 155.000 MRI-scans uit. "Een aanzienlijk deel wordt uitgevoerd in Venray. Ik ben ontzettend blij met de nieuwe scan. De oude MRI had regelmatig storingen en zorgde daarmee voor problemen. Het systeem is echt toe aan vervanging."

Dankzij de nieuwe MRI is het dadelijk voor VieCuri mogelijk om beter en grondiger onderzoek te doen. Het nieuwe systeem is namelijk veel preciezer. "De MRI is uitgerust met de nieuwste technieken en de software is veel beter dan van de huidige scan. Onze patiënten hebben ook profijt van deze verbetering. We gaan er allemaal op vooruit." Overigens schaft VieCuri ook een nieuwe CT-scan aan. Met de aanschaf van beide apparaten is een bedrag van 1,7 miljoen euro gemoeid. De investering kon niet wachten op het nieuwe ziekenhuis. Beide apparaten verhuizen wel mee als het nieuwe onderkomen van VieCuri voltooid is.

De nieuwe MRI wordt uiteindelijk op maandag 9 september geleverd met een grote hijskraan. Op dat moment wordt ook de oude scanner definitief uit het gebouw verwijderd. De CT-scanner verdwijnt op 23 september uit het ziekenhuis en op dinsdag 15 oktober wordt het nieuwe apparaat geplaatst. De CT-scan wordt op vrijdag 25 oktober in gebruik genomen. "Patiënten ondervinden weinig hinder van de veranderingen. We hebben tijdelijk een mobiele MRI-scanner staan buiten het ziekenhuis, dus daar kunnen we scans uitvoeren. We willen zo weinig mogelijk vertraging veroorzaken voor onze patiënten en dat hopen we op die manier te kunnen realiseren."