Junior Kamer Venray stak woensdagavond met een ballonvlucht vier Venraynaren een hart onder de riem.
Junior Kamer Venray stak woensdagavond met een ballonvlucht vier Venraynaren een hart onder de riem. Foto: Jolijn van Goch

Luchtballon is lot uit loterij

Venray | Vier Venraynaren beleefden een bijzondere woensdagavond. Het kwartet kreeg van Junior Kamer Venray (JKV) een luchtballonvaart aangeboden. "Deze mensen verdienen dit. De meeste hebben een heftige tijd achter de rug en kunnen wel een verzetje gebruiken", vertelt JKV-voorzitter Luuk Jansen.

JKV, een ondernemende vriendenclub met jonge ondernemers, organiseert jaarlijks evenementen voor één goed doel. "We willen wat voor de maatschappij doen. We halen met evenementen als Speelstad en de bedrijvenronde geld op voor het goede doel. We hebben natuurlijk grotere projecten, maar dit is ook een bijzonder project. Dit viertal wordt vanavond terecht in het zonnetje gezet."

Het viertal werd door JKV rond de klok van 18.00 uur ontvangen met een hapje en een drankje. Daarna moesten de handen uit de mouwen en werd de luchtballon klaargemaakt voor vertrek.

Een van de gelukkigen woensdagavond was Marja Keunen (49). Voor haar is de ballonvaart een lot uit de loterij. "Mijn fascinatie voor luchtballonnen begon al toen ik een klein kind was. Toen ik klein was mocht ik ooit in een luchtballon staan toen die half was gevuld met warme lucht. Toen ben ik door het virus gegrepen. Nog steeds word ik gek van blijdschap als ik een luchtballon zie en ga ik naar diverse luchtballonnenfestivals. Veel mensen verklaren mij voor gek. Ik kan de liefde voor luchtballonnen moeilijk uitleggen."

Keunen had het de laatste twintig jaar van haar leven zeker niet makkelijk. Zo verloor ze op jonge leeftijd haar moeder en ook haar broer overleed op veel te jonge leeftijd. Tevens kreeg Keunen te horen dat ze geen kinderen kon krijgen. "Toch werd ik zwanger toen ik 36 jaar oud was. Later kregen we nog een kind. Onze oudste heeft een meervoudige handicap en ook de jongste heeft wat problemen. Sinds we kinderen hebben, zijn we in een achtbaan beland." Keunen werd enkele jaren geleden ook nog ernstig ziek. Ze kreeg borstkanker. "Een tijd terug ben ik genezen verklaard, maar ik heb nog altijd last van de chemokuren. Daar is mijn lichaam nog steeds van aan het herstellen. Dat heeft veel tijd nodig en het traject duurt lang." Ze heeft lang naar deze dag uitgekeken. De nacht voordat ze vertrok met de luchtballon sliep ze zelfs slecht: "Toen ik ziek werd heb ik een bucketlist gemaakt. Varen met een luchtballon stond met stip op één. Dus ik sta al de hele week te stuiteren. Het is geweldig."