Patrick van Meijel op de plek waar op 31 augustus de schans van Fiets Em D'r In komt te staan.
Patrick van Meijel op de plek waar op 31 augustus de schans van Fiets Em D'r In komt te staan. Foto: Henk Lammen

Op de fiets door de jachthaven

Wanssum | Blauwalg gooide vorig jaar nog roet in het eten, maar daar is dit jaar geen sprake van. De derde editie van Fiets em d'r in vindt hoe dan ook plaats op zaterdag 31 augustus in de jachthaven van Wanssum. "We zijn er helemaal klaar voor. Van blauwalg is dit jaar geen sprake", vertelt Patrick van Meijel, een van de organisatoren, enthousiast.

Door Willem Menting

De deelnemers staan straks gespannen te wachten op het terras van Café van Wieren. Vanaf daar voert de schans de fietsers over het water richting de scheepsbel. "Het is natuurlijk de bedoeling dat de deelnemers op de fiets zo snel mogelijk richting de bel fietsen om de bel vervolgens te luiden en een tijd neer te zetten. Elke deelnemers mag twee keer van de schans af." Van Meijel vertelt dat het dit jaar wel een tikkeltje moeilijker is geworden voor de deelnemers. "We hebben een versmalling aangebracht op de schans, dus dat maak het niet makkelijker. Uiteindelijk eindigen alle deelnemers trouwens in het water, dus je moet niet bang zijn voor een nat pak."

Deelnemers fietsen dit jaar parallel aan de kade voor een beter overzicht

In tegenstelling tot de voorgaande edities fietsen de deelnemers nu parallel aan de kade. Zo kunnen de toeschouwers optimaal naar het schouwspel kijken. Tijdens de eerste editie van het evenement zaten er 500 enthousiaste toeschouwers op de dijk. Vorig jaar was het minder, maar toen werd er ook niet gefietst. "Vorig jaar hadden we In de bal naar de wal. Toen deden er voornamelijk kinderen mee. We hopen dat er nu zo'n vijftig deelnemers aan de start verschijnen. Het belooft weer een mooi spektakel te worden."

De eerste editie in 2017 was een succes

Toch was het volgens Van Meijel spannend of Fiets em d'r in dit jaar door zou kunnen gaan. "Wegens de verlegging van de dijken, in verband met het ontwikkelingsproject Ooijen-Wanssum. Na overleg met aannemerscombinatie Mooder Maas, de organisatie en de jachthaven kregen we groen licht voor deze editie."

Een groep duikers uit Horst haalt alle fietsers veilig uit het Maaswater

Dankzij Dekkers Tweewielers kan dit jaar iedereen meedoen aan het evenement. "Zij stellen diverse fietsen in verschillende maten beschikbaar voor de deelnemers. Ook als je geen fiets hebt, kun je dus meedoen. Daar zijn we heel blij mee. Je mag ook meedoen met je eigen fiets, maar dat hoeft dus niet. Overigens worden alle deelnemers en fietsen veilig uit het water gehaald door een duikgroep uit Horst. Dat doen ze geheel vrijwillig."

Het evenement is gratis toegankelijk voor toeschouwers. Deelname kost tien euro per deelnemer. "We hopen in ieder geval op een volle dijk met veel toeschouwers. Aansluitend hebben we een feestavond met dj." Zelf meedoen? Opgeven kan via ikfietsemdrin@gmail.com.