Marie  met haar dochters, in 1912.
Marie met haar dochters, in 1912. Foto: Oude foto

Marie van d'n Buus

Venray | Marie van d'n Buus werd ook wel Marie van d'n Brier of de kasteleinsvrouw van Sint Jozef genoemd. Ze werd geboren op 9 oktober 1872 als Maria Catharina Versteegen. Op 19 april 1901 trouwde ze in Venray met de in Oploo geboren Cornelis Michiels. Ze kregen samen vijf kinderen. Op 30 oktober 1910 overleed Cornelis en bleef Maria met vijf kleine dochters achter. Marie heeft meer dan zestig jaren in 'De Oude Barrier' achter de tapkast gestaan.

'De Oude Barrier' was vroeger een tolhuis en herberg. Peelreizigers passeerden er de grens tussen Noord-Brabant en Limburg. Ze betaalden tol en dronken een borrel of een kop koffie. Ook was het een halteplaats voor deelnemers aan St. Jozef-processies naar Smakt. In Peel en Maas van 1903 is sprake van 'Prijskaarten om Peperkoek en Harddraverij om drie flinke prijzen'. Uitbater was in die tijd H. Derks. In de periode van 1945-1962 was Marie op d'n Buus caféhoudster. In 1944 was er oorlogsschade en in 1948 werd het café weer herbouwd. Marie overleed in Venray op 16 juni 1962.

De foto dateert uit 1912 en toont Marie van d'n Brier, met haar dochters. Links Mien en Stien, rechts Drika en Lien. Op moeders schoot zit Anneke en aan haar voeten hun hond Max.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray