Michelle:
Michelle: "Songfestival hoofdstuk uit mijn leven." Foto: Persfoto

Michelle Courtens

Amsterdam | Voor de rubriek Hoe gaat het nog met? trok Peel en Maas naar Amsterdam, waar zangeres Michelle Courtens al ruim twintig jaar woont. De Meerlose werd in 2001 bekend door haar deelname aan het Eurovisie Songfestival en is op dit moment vooral werkzaam als zangdocente in de hoofdstad.

Door Peter Schoeber

Oud-Zuid is een volksbuurt in Amsterdam, bekend door de markt op de Albert Cuyp en door De Pijp, waar volkszanger André Hazes opgroeide. In een buurtcafé hebben we een afspraak met Michelle Courtens (38). Ze heeft de ochtend doorgebracht in haar studio om zangles te geven. Leerlingen heeft ze in de leeftijd van 8 tot 65 jaar. "Muziek is een van de mooiste manieren om je gevoel tot uiting te brengen. Het is ook afleiding, een uurtje zingen als ontspanning. Iedereen mag komen zingen, talent hebben is niet belangrijk."

MEERLO

Michelle werd geboren in Venray en woonde in Meerlo. "De eerste herinnering die me te binnen schiet is carnaval. Dat ik verkleed als boefje mee mocht feesten met de kinderen uit de buurt. En dat er in het dorp maar een zaal was, waar alles gebeurde." Na de scheiding van haar ouders verhuisde ze met haar moeder mee naar Wijk bij Duurstede. Vader Courtens bleef in Meerlo wonen en zo hield Michelle nog contact met het dorp. "Via social media heb ik nog contact met oud-klasgenoten, maar nadat mijn vader naar Maastricht is verhuisd, ben ik niet meer in Meerlo geweest."

De passie voor muziek kreeg ze van haar ouders. Haar vader luisterde veel muziek, moeder speelde dwarsfluit en haar stiefvader viool. "Als kind van vier jaar wilde al graag viool spelen, maar daar was ik nog te jong voor. Tijdens een open dag op de muziekschool viel mij de cello op. Het is een troostend instrument, dat dicht bij mijn stem staat. Op cello kan ik dezelfde emoties kwijt." De middelbare opleiding volgde Michelle in Zeist. Ze kreeg van school alle ruimte om de vooropleiding aan het koninklijk conservatorium in Den Haag te volgen. Ze slaagde cum laude en werd in Amsterdam toegelaten tot het conservatorium.

SONGFESTIVAL

Tijdens haar opleiding werd Michelle plotseling bij het grote publiek bekend door het Eurovisie Songfestival. In 2001 zong ze in Kopenhagen een alternatief lied 'Out on my own'. Ze vertolkte het nummer op blote voeten en in kleermakerszit op het grote podium. 19 jaar was ze pas en ze spreekt nu van een 'leerzame, maar ook heftige periode'. " Ik heb nooit de illusie gehad om via het songfestival door te breken. Ik ben best een alternatief meisje, ´Out on my own´ paste bij mij. Het was een periode waarin ik geleefd werd, dingen ook niet heb meegekregen. De controle lag in handen van anderen, en dat maandenlang. Ik was onervaren in de showwereld, ik was er ook niet klaar voor, maar je moest maar doorgaan. Het Eurovisie Songfestival is een hoofdstuk uit mijn leven. Ik heb toffe dingen mogen meemaken en het heeft me zeker ook kansen gegeven voor mijn latere muziekcarrière." Na het songfestival ging ze verder met het conservatorium om haar opleiding af te maken.

Ze is veelzijdig, zo speelde Michelle mee in de musical Chess en acteerde in de Kinderen voor Kinderen-musical Waanzinnig gedroomd. "Ik speelde mevrouw Van Kampen, moeder van twee kinderen. Het was acteren én cello spelen. Reizen door het land met soms wel twee voorstellingen op een dag was pittig. Het was bijzonder deze veelzijdigheid te kunnen combineren."

INGRIJPEND

Buiten de schijnwerpers kende Michelle ingrijpende momenten in haar leven. Na haar studietijd werd ze opgenomen in een kliniek voor een eetstoornis. "Ik heb zelf aan de bel getrokken, er moest iets gebeuren. Ik zag wel dat ik een probleem had, het gaat ook over controle houden over jezelf. Ik ben blij dat ik genezen ben." Heftig was de ophef in theaterland met #metoo (2017), over seksueel misbruik. Aanleiding was een tweet van Michelle ´…het is tijd dit grensoverschrijdende en intimiderende gedrag te stoppen…´ Ze gaf een uitgebreid interview aan De Volkskrant en maakte de keuze er daarna niet meer over te praten. "Aanleiding was de ervaring van een vriendin, die dit met een andere man heeft meegemaakt. Uit solidariteit heb ik mijn ervaringen met regisseur Ruut Weismann ook naar buiten gebracht. Het was niet zozeer het verhaal wat ik wilde vertellen, wel dat dit gedrag moet stoppen. Hij is een heel goede regisseur, maar er zijn grenzen in de omgang. Hij kon zich niet in mijn verhaal vinden en ontkende dan ook alles. Later wilde hij er met mij over praten, maar ik heb gekozen dat gesprek niet aan te gaan."

HEDEN

Michelle begeleidt tegenwoordig artiesten in een band. In die rol voelt ze zich op haar gemak. Zo toerde ze door het land met Sjors van der Panne, die ze de ´Nederlandse Jacques Brel´ noemt. Op dit moment werkt ze samen met Margriet Sjoerdsma uit Limbricht, die onder de artiestennaam Odelion een nieuw album uitbrengt. Op YouTube zijn liedjes van Michelle te beluisteren. Ook is ze te volgen via haar website: www.michellecourtens.com.

Ook haar broer Jasper is actief in de muziek. Als drummer studeerde hij in Amerika. Hij geeft nu drumles (drummania) in Amsterdam.

Michelle: