Geen sprake van discriminatie door gemeente Venray

Venray | De gemeente Venray heeft zich niet schuldig gemaakt aan discriminatie door de bijstandsuitkering stop te zetten van Turken die vermogen hebben verzwegen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, dat is de hoogste bestuursrechter die Nederland kent op het gebied van sociale zekerheid.

"Uitkeringsfraude moet altijd bestreden worden", vertelt wethouder Anne Thielen. "We zijn tevreden met deze uitspraak, maar ik had eerlijk gezegd geen andere uitspraak verwacht."

De gemeente Venray deed de afgelopen jaren, net als de gemeente Venlo, onderzoek naar onder meer bijstandsontvangers met de Turkse nationaliteit. Er werd onder meer bekeken of zij vermogen hadden verzwegen in het land van herkomst. Het gaat dan om grond of gebouwen. Als dat vermogen in het buitenland te hoog is, vervalt het recht op een uitkering. "Dankzij dit onderzoek werd duidelijk dat achttien mensen uit Venray ten onrechte een uitkering ontvingen. Zij moeten uit onterecht uitgekeerde geld terugbetalen."

Zo'n twintig bijstandsontvangers uit Venray en Venlo gingen in beroep tegen het besluit, maar zowel de rechtbank in Roermond als de Centrale Raad van Beroep ging niet mee in het verhaal van de Turken. De groep voelde zich gediscrimineerd door beide gemeenten. Zo zouden Venlo en Venray het louter hebben gemunt op inwoners van Turkse komaf. Om die reden werden andere gemeenten al eens op de vingers getikt. In dit geval trokken Venlo en Venray aan het langste eind. Zij konden bewijzen dat er ook onderzoek naar verzwegen vermogen werd gedaan bij inwoners met andere nationaliteiten.