Afbeelding
Stan verhaag

Vliegveld

De Open Dag van vliegbasis De Peel in 1980: daar moesten we heen, zei pa, want zo'n kans kreeg je maar één keer. Zo redeneerden er meer: 180.000 mensen kwamen eropaf, zegt Wikipedia. 'De vliegbasis De Peel is een reserve-basis van de Luchtmacht,' stond in het programmaboekje dat ik lees op Rooynet. 'Om zijn geoefendheid op peil te houden, verplaatst het 306 squadron zich enkele malen per jaar van Volkel naar De Peel.'

Om de geoefendheid van de F-35-piloten op peil te houden, wil Defensie 39 jaar later De Peel nieuw leven inblazen. Dinsdagavond kwam 'burgerambtenaar' Bert Kwast de plannen toelichten in Merselo. Ik telde bijna 250 man in 't Anker: het leek wel een Open Dag!

Gek genoeg herinner ik me van al die tentoongestelde vliegtuigen in 1980 bijna niets meer, maar dat ik de Open Dag voortijdig moest verlaten om samen met Harrie Muijsers naar Leunen te fietsen en mee te doen bij de B1, weet ik nog goed. En dat ik 'mid-mid' moest staan ook, want die term had ik in de D1 nog nooit gehoord (maar dat durfde ik niet te zeggen).

Er waren dinsdag gemoederen die opliepen (maar niet te), het publiek was kritisch (maar niet onredelijk) en tegengestelde belangen werden kraakhelder uitgesproken. Ik vond het een indrukwekkende bijeenkomst. Die herinner ik me over 39 jaar nog. Hopelijk weet ik van die vliegtuigen dan niks meer.