Landbouw in penarie door plan De Peel?

Merselo | Het ministerie van Defensie moet de milieuaffectenreportage (mer) nog laten opmaken, maar diverse boeren in de omgeving van vliegbasis De Peel in Vredepeel voelen de bui bijna letterlijk al hangen. "Wat betekent de uitstoot van de vliegtuigen voor mijn gewassen? Zijn ze straks minder waard of kan ik ze helemaal niet meer verkopen?", vroeg een ongeruste boer zich dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst in 't Anker in Merselo af.

Bert Kwast van het ministerie van Defensie kan de zorgen bij de boer niet wegnemen. Ook snapt Kwast dat de reactivering van de vliegbasis voor de inwoners van onder meer Merselo geen pretje is. Desondanks gaat Defensie de plannen niet vrijwillig wijzigen.

Naast de splinternieuwe F-35's landen er straks, als het aan Defensie ligt, ook helikopters en komt er ruimte om te oefenen met het transportvliegtuig Hercules. "Alles past binnen de gestelde normen", zegt Kwast stellig. "We mogen maar 3600 vliegbewegingen noteren. Als we in de avonduren vliegen of met zwaardere vliegtuigen, dan telt dat zwaarder en komt het aantal dus lager te liggen. Zie het als een badkuip die steeds voller loopt. We laten die badkuip niet overlopen."

Een inwoonster van Merselo zit met de handen in het haar. "Ik heb snel gerekend en dan kom ik tot dertig vliegbewegingen per dag tijdens de periode dat er bij De Peel wordt geoefend. Dat vind ik ontzettend veel. Ik heb voor het eerst in mijn leven een zienswijze ingediend, maar wat kan ik nog meer doen? Ik wil gewoon niet dat mijn rust wordt verstoord." Kwast reageert begripvol op de bezorgde vrouw. "Ik zie ook dat dit een rustig dorp is in een groene omgeving. Ik begrijp dat het vervelend is voor Merselo." De avond in Merselo werd op touw gezet door de dorpsraad. Voorzitter John van Dijck geeft aan dat de dorpsraad zich nu gaat beraden op verdere stappen. Zeker is dat ook de dorpsraad niet zit te wachten op de reactivering.

D66 Venray wil niet langer wachten en heeft ook bij de Venrayse politiek aan de bel getrokken. De lokale fractie stelde tientallen vragen aan het college van burgemeester en wethouders. 'Op basis van ervaringen die op andere plaatsen zijn opgedaan, en de reacties en beleving van omwonenden van andere vliegvelden is duidelijk dat deze ontwikkeling een grote impact zal hebben op onze woon- en leefomgeving. Dat is geen positieve impact', schrijft D66 aan het college. Verder vraagt de partij zich onder meer af of de gemeente Venray gebruik gaat maken van de mogelijkheid om een motie van bedenkingen in te dienen. Daarnaast stelde D66 vragen over onder meer milieu en gezondheid.