Britt Teunissen en Peter Winnen op bamboefiets

Venray | Als de weersomstandigheden het toelaten, leggen Britt Teunissen en Peter Winnen vrijdag de tijdrit voorafgaand aan de BinckBank Tour op een bijzondere racefiets af, gemaakt van bamboe uit Ghana.

Daarmee geven zij invulling aan de ambitie van Venray om de duurzaamste wielerfinishplaats ter wereld te zijn. Ook de bidons die ze gebruiken, zijn duurzaam. De bidons van het merk Retulp zijn namelijk volledig biologisch afbreekbaar.

Stichting Wielerpromotie Venray heeft de hand weten te leggen op twee bijzondere fietsen van het merk Ferander. Een fiets met impact.

De complete keten van bamboe tot fiets helpt heel wat mensen en hun gezinnen vooruit.

Dankzij de bamboe-racefietsen hebben jongeren in Ghana een vast inkomen. Elk frame levert namelijk tachtig uur werk op in Ghana. Bamboe groeit in de natuur en dit bespaart een productieproces van een (aluminium) frame met de nodige milieubelasting. Bovendien absorbeert bamboe grote hoeveelheden CO2. Door het oogsten van bamboe wordt de groei ervan gestimuleerd, waardoor de totale hoeveelheid bamboebos uiteindelijk toeneemt.

Britt Teunissen en Peter Winnen zullen vrijdag rond de klok van 14.15 uur als laatste van start gaan in de tijdrit, die plaatsvindt voordat de profs in de BinckBank Tour hun opwachting maken op de lokale omloop in Venray.