Defensie wil vliegbasis De Peel gaan gebruiken om de militaire vliegbasis in Volkel te ontlasten.
Defensie wil vliegbasis De Peel gaan gebruiken om de militaire vliegbasis in Volkel te ontlasten. Foto: Rikus ten Brücke

Zorgen om vliegbasis De Peel

Merselo/Holthees | De reactivering van vliegbasis De Peel stuit op flinke weerstand in dorpen als Merselo, Smakt en Holthees. Dat blijkt ook dinsdagavond weer tijdens een informatiebijeenkomst in 't Anker in Merselo. Ruim tweehonderd belangstellenden horen daar de plannen van het ministerie van Defensie aan.

Door Willem Menting

Wat betekent de komst van twaalf jachtvliegtuigen naar De Peel voor de volksgezondheid? Hoe zit het met de geluidsoverlast? Het zijn vragen die Bert Kwast van het ministerie van Defensie dinsdagavond niet kan beantwoorden. Zorgelijke blikken krijgt hij uit de zaal en er klinkt af en toe zelfs gelach als hij weer een antwoord schuldig moet blijven. Nee, de aanwezigen staan sceptisch tegenover de reactivering van vliegbasis De Peel. Ook heerst er bij diverse toehoorders een gevoel van machteloosheid. "Ik heb het gevoel dat het een gelopen race is", klinkt het vanuit de zaal. Defensie wil vliegbasis De Peel op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel reactiveren en gebruiken voor trainingsdoeleinden. De basis wordt volgens de huidige plannen drie keer zes weken per jaar gebruikt om te opereren met twaalf jachtvliegtuigen (F-35's, red.). Maximaal 1800 keer mag er een F35 landen én opstijgen. Reactivering van De Peel is volgens Kwast nodig, omdat de militaire luchthavens in Leeuwarden, Volkel en Gilze-Rijen te krap in hun jasje zitten. "Hoe kan Defensie nieuwe vliegtuigen kopen als daar geen plek voor is? Als ik een nieuwe auto koop, moet ik toch ook kijken of die in de garage past", klinkt het kritisch vanuit de zaal.

Burgers en andere partijen hebben nog tot 21 augustus om een zienswijze in te dienen tegen de reactivering van De Peel. Een belangrijke datum volgens raadslid Theo Zeegers (D66): "Laat je stem horen. Op deze manier doe je mee in de discussie. Het is zeker geen gelopen race. We hebben hier nog wat te winnen." De dorpsraad van Smakt-Holthees belegde afgelopen maandag zelfs een extra vergadering om vliegbasis De Peel te bespreken. "We zijn tegen de openstelling van vliegbasis De Peel. We gaan zeker een zienswijze indienen als dorpsraad, maar we moeten nog kijken hoe we die het beste kunnen invullen", vertelt dorpsraadvoorzitter Peter Coppus.