Wespenoverlast; de piek komt nog

Venray | Er zijn dit jaar aanzienlijk meer wespen in vergelijking met voorgaande jaren. Volgens Berry Vink van Vink Ongediertepreventie ruimt in deze periode zeker tien nesten per dag. "We zijn iedere dag erg druk met wespen en de piek moet nog komen. Eind augustus en begin september zijn er het meeste wespen."

Volgens Vink zijn de omstandigheden het afgelopen jaar ideaal geweest voor de wespen. De zomer van 2018 was extreem heet en de wintermaanden waren zacht. "Er zijn weinig koninginnen bevroren dus die gaan allemaal op zoek naar een plek om een nest te bouwen. Als het nest volgroeid is, zitten er soms wel tot 5000 wespen in een nest. Dat kan voor flinke overlast zorgen."

Een veelgemaakte fout is dat de ingang van een wespennest wordt geblokkeerd of dichtgemaakt. "Wespen gaan dan altijd op zoek naar een andere uitgang. Je verplaatst de overlast en dat is niet de oplossing." Volgens Vink is het beter om de wespen te volgen naar hun nest om het probleem bij de wortel aan te pakken. "Je kunt de wespennesten nu aanpakken. Na de zomer gaan de jonge koninginnen op zoek naar een plek om de overwinteren en in het voorjaar gaan ze weer op zoek naar een nieuwe nestplaats."