Jan Driessen:
Jan Driessen: "Ik ben een mens met groene vingers en groene gedachten." Foto: Henk Lammen

Jan Driessen

Venray | Nee, vervelen doet hij zich zeker niet. Jan Driessen (74) is - nadat hij in 2006 stopte als wethouder van de gemeente Venray - niet in een diep zwart gat gevallen. "Integendeel", zegt hij met een lach. "Ik volg de politiek nog wel op de voet, maar heb me er nooit meer mee bemoeid. Weg is weg. Je moet als oudgediende de nieuwe generatie niet voor de voeten gaan lopen. En er is in het leven gelukkig meer dan alleen politiek."

Door Ron Koenen

Jan Driessen is geboren en getogen in Oirlo. Hij groeide op in een gezin met zeven kinderen. Vader Tren was boer, moeder Hanneke werkte net als sommige kinderen mee op het gemengde bedrijf in de buurtschap Hoogriebroek, op de plek waar nu camping De Walnoot aan de Koepas is gevestigd. "Ik was de jongste van het gezin, een nakomer, en ging na de lagere school naar de mulo in Venray en daarna naar de kweekschool, de huidige pabo, in Venlo. Want, ja, ik wilde leraar worden."

Zijn wens om voor de klas te staan, kwam snel uit. "Ik zat in militaire dienst toen het kerkbestuur me vroeg om als meester op de basisschool Oirlo te komen werken. Het kerkbestuur, ja, dat was in die jaren tevens het schoolbestuur. Er was net als nu een groot gebrek aan onderwijzers. Dat verzoek werd door Defensie ingewilligd. Daardoor kon ik na een jaar uit militaire dienst. Ik heb in Oirlo in mijn 21 jaar onderwijs alle klassen onder mijn hoede gehad. Het was een prachtige tijd en ik kijk er met veel voldoening op terug. Leerlingen noemden me in die jaren gekscherend weleens meester Beekman en Beekman, omdat ik geregeld wijze en leuke verhalen uit dit boek van Toon Kortooms in de klas voorlas."

Jan Driessen stond van 1969 tot en met 1990 voor de klas in 'zijn' Oirlo. Inmiddels zat hij al twee periodes namens het CDA in de gemeenteraad. "Ik ben altijd maatschappelijk betrokken geweest", zegt Driessen. "Toen ik in de dorpsraad van Oirlo zat, de eerste door burgers gekozen dorpsraad van de gemeente Venray, werd ik door het CDA gevraagd om politiek actief te worden. Ik had toen echter nooit gedacht dat ik later ruim 15 jaar als wethouder van de gemeente Venray aan de slag zou gaan. Maar het leven loopt zoals het loopt." Na 54 jaar in Oirlo te hebben gewoond, verhuisde hij samen met zijn vrouw Drea naar Venray, waar ze inmiddels al twintig jaar met veel plezier wonen aan de rand van het centrum, op loopafstand van hun beide dochters en hun partners met hun vier kleinkinderen.

Driessen zat als wethouder in vier colleges. "Eerst een jaartje onder burgemeester Harry Defesche, daarna met Jos Waals aan het roer. Een heel ander type. Jos is rechtdoorzee, draagt uit wat hij wil en gaat recht op z'n doel af." Met een lach: "Inhoudelijk waren we het meestal met elkaar eens, maar over zijn benadering hebben we weleens flinke discussies gehad. Maar ik heb altijd geweldig met Jos samengewerkt, eigenlijk met iedereen in het college trouwens. Natuurlijk was het niet altijd koek en ei, maar ik heb het wethouderschap ook altijd als werk benaderd. Zakelijk en inhoudelijk: ik heb er geen vrienden aan overgehouden en er nooit echt wakker van gelegen."

Onder zijn 'leiding' werd onder meer een eerste begin gemaakt met het opknappen van het winkelcentrum. Ook stond hij als verkeerswethouder vooraan als er weer een rotonde werd geopend. "Venray heeft een prachtig en goed bereikbaar centrum met veel groen. Het doet me deugd dat ik daar mijn steentje aan bij heb kunnen dragen. Maar er is een ding dat me wél stoort: dat je als fietser niet door de Schoolstraat mag fietsen. In een tijd dat het fietsen juist gestimuleerd moet worden, dat kan toch niet?" Met een grijns: "Er wordt in mijn ogen in de huidige politiek, ook lokaal, te veel naar compromissen gezocht. Maar je moet als college ook krachtige besluiten durven nemen, ondanks alle tegenwind die je krijgt. Dat hebben wij ook gehad, bijvoorbeeld als je het hebt over het verdwijnen van het buitenzwembad in Venray en jongerencentrum Dingus. In die periode ben ik als wethouder ook weleens wakker gebeld."

Na zijn afscheid als wethouder was Driessen onder meer vier jaar bestuursvoorzitter van Omroep Venray. Ook trouwde hij in de periode 2006-2015 als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand ruim tweehonderd bruidsparen. "Nu ben ik nog af en toe ceremonieel trouwambtenaar voor mensen die mij per se daarom vragen."

Zelf is hij dit jaar 50 jaar met zijn Drea (73) getrouwd. "Ik weet dus waar ik als trouwambtenaar over praat", grijnst hij. "Ons geheim is dat we veel gedeelde passies hebben, zoals reizen, wandelen en fietsen, maar ook onze eigen hobby's en interesses hebben."

Een van zijn passies is 'groen' in de breedste zin van het woord. Als ambassadeur van Entente Florale Nederland, dat in januari 2019 is opgegaan in de Stichting Steenbreek, is hij als vrijwilliger wekelijks bezig om de boodschap 'groen is de motor voor een duurzame leefomgeving' door heel het land te verkondigen. "Met daaraan gekoppeld het streven naar een goede toepassing van groen, zowel in de private als in de publieke ruimte en het vergroten van de betrokkenheid van de bewoners, de overheid en het bedrijfsleven daarbij. Onder het motto 'Tegel eruit, plant erin': minder stenen en meer groen. Dat is hard nodig vanwege de klimaatverandering en vraagt om een andere inrichting van de ruimte. Ja, ik ben een mens met groene vingers en groene gedachten. Bij het CDA hebben ze me intern weleens verweten te links te zijn. Niet erg, ik ben gewoon iemand die sociaal betrokken is en erg houdt van groen in de vele facetten van de samenleving."

Jan Driessen gaat in het najaar een nieuwe uitdaging aan. Samen met zijn vrouw Drea gaat hij een deel van de pelgrimsroute Santiago de Compostella lopen, vanaf Porto. "Dat betekent 260 kilometer in 15 dagen. Nu zijn we beiden nog fris van geest en lichaam en geoefende wandelaars. Die wandeltocht is een mooie afronding van ons gouden huwelijksjaar, dat we binnenkort met een feest voor familie en vrienden vieren."

Jan Driessen: