Oorlogsmonument vernield in Oirlo

Oirlo | Vandalen hebben onlangs een oorlogsmonument vernield in Oirlo. Het monument voor de 41 inwoners van Oirlo die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd, is volgens de initiatiefnemers met 'bruut geweld vernield'.

Wanneer de vandalen exact toesloegen is niet bekend. Monument Sporen die bleven staat bij de kerk St. Gertrudiskerk aan de Hoofdstraat in het dorp. De stichting Ald Oeldere heeft aangifte gedaan van de vernieling bij de politie.

De naamplaat op het monument van gelaagd glas is in 2005 tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Ald Oeldere. Het geld voor de financiering van de naamplaats is destijds bijeengebracht door de nog levende oud-gedeporteerden en de nabestaanden van de overleden gedeporteerden uit Oirlo. 'Het moedwillig vernielen van het oorlogsmonument voor de 41 Oirlose gedeporteerden is een wansmakelijke en respectloze daad en zeer verwerpelijk', laat de stichting in een schriftelijke reactie weten.

Stichting Ald Oeldere roept diegenen die verantwoordelijk zijn voor deze daad dan ook op zich te melden. 'We willen hen met nadruk vragen om zich te melden bij de voorzitter van de Stichting Ald Oeldere, Hay Rongen. Hij is bereikbaar via 0617498024.'

In de herfst van 1944 werden in de streek tussen Maas en Peel ruim 3000 jongens en mannen bij razzia's door de nazi's opgepakt en voor dwangarbeid gedeporteerd naar Duitsland. Deze gebeurtenissen kostten 120 mannen het leven en veroorzaakten een blijvende wond bij de overlevenden en bij hen die thuis achterbleven.