Davey Engels gaat de strijd aan om een plek onder de lat bij SV Venray.
Davey Engels gaat de strijd aan om een plek onder de lat bij SV Venray. Foto: Henk Lammen

Rebel terug op het oude nest

Venray | "'s Avonds had ik wel een beetje spierpijn. Maar het viel me eigenlijk best mee." Doelman Davey Engels (28) is zijn comeback bij SV Venray goed bevallen. Zondagmorgen trainde de selectie van trainer Frans Koenen ruim twee uur. Voor Engels was het een weerzien bij de club waar hij zijn eerste schreden als voetballer zette.

door Henk Lammen

Engels was een jaar of negen toen hij als spits begon in de E9 van SV Venray. In de daaropvolgende seizoenen schoof hij steeds verder naar achteren om uiteindelijk in het doel te belanden. "Ik keepte een helft tijdens een schoolvoetbaltoernooi. Dat beviel me uitstekend." Hij verdween niet meer uit de goal. Via de C3 maakte Davey Engels een jaar later een reuzensprong naar de B1. Binnen de jeugdafdeling werd zijn talent onderkend en werd hij vervroegd overgeheveld naar de A1. In de vaandeldrager van de jeugd keepte hij 2,5 jaar om vervolgens zijn opwachting te maken in de selectie van SV Venray. En te maken kreeg met geduchte concurrentie. "Ik werd derde keeper achter Niels Nielen en Peter Nabben. Die waren beter. Ik ben vervolgens een jaartje gestopt om bij BVV'27 opnieuw te beginnen." Vier seizoenen hield hij het vol bij de Blitterswijckse ploeg, waarna hij voor een jaartje terugkeerde bij SV Venray 4. De drang om te presteren dreef hem weer terug naar BVV'27. Twee seizoenen onder leiding van trainer Leon Vievermans die dit seizoen ook is teruggekeerd op het oude nest en trainer is van SV Venray A1. "Hij spoorde me aan om weer terug te gaan naar Venray. Vond me te goed voor BVV'27."

'Ik ga het maximale eruit halen'

In de jeugd van SV Venray maar vooral in Blitterswijck stond hij te boek als een opgewonden standje. Regelmatig was hij betrokken bij incidenten op het veld. De rebel van weleer lacht en beseft dat hij absoluut geen lieverdje is. "Ik ben ook bang dat het er niet uitgaat. Ik heb bij BVV'27 wel wat gele en rode kaarten gepakt. Ben heel driftig en fel en wil altijd winnen. Anders doe ik het spelletje niet." Op een hoger niveau zal hij rustiger moeten worden. Hij ziet het anders. "Weet je, dit heb ik gemist. Na een training al. Je proeft meteen de onderlinge strijd om te presteren. Maar iedereen pept elkaar ook op na een foutje. Daar hou ik van." De overgang naar SV Venray is een pittige stap omhoog. Engels zal de strijd aan moeten gaan met nieuwkomer Bryan Roox en Sam van Stiphout. "Ik ga proberen het maximale eruit te halen. Eerste keeper worden is mijn doel, daar ga ik mijn uiterste best voor doen. De lat ligt heel hoog, alles zal een stuk intensiever worden. Ik zal mijn techniek moeten gaan bijwerken om de concurrentie aan te gaan. Dat is de uitdaging. En lukt het niet dan ga ik met net zoveel plezier een rol als reservekeeper vervullen, of keepen in het tweede team. Als ik maar het gevoel heb dat ik er alles aan gedaan heb."

Met 28 jaar oudje

Wat de verwachtingen voor komend seizoen zijn, is voor hem als nieuwkomer koffiedik kijken. "Ik hoor geluiden van de jongens dat een plaats in de top vijf haalbaar moet zijn. Misschien in de nacompetitie spelen. Afgelopen jaar eindigde Venray in de middenmoot, dus dat is wel een haalbaar streven." Bij zijn terugkeer maakte hij hernieuwd kennis met twee spelers waarmee hij in de jeugd van Venray speelde, Bastiaan van Hout en Koen Verlinden. Engels lacht: "Ik word met mijn 28 jaar al als een oudje gezien. Ja, we hebben een heel jonge groep."