Vanaf links Roos Creemers, Rosa Poels en Jip Swinkels.
Vanaf links Roos Creemers, Rosa Poels en Jip Swinkels. Foto: Henk Lammen

Trio verrast op festival

Venray | Ze hebben nog geen naam voor hun gelegenheidstrio. De cellisten Roos Creemers en Jip Swinkels en danseres Rosa Poels verrassen de bezoekers wel met een bijzonder optreden tijdens Schijt aan de Grens editie 2019. In het stadspark bij de Grote Kerk treden zij op zondag 25 augustus driemaal op.

Door Henk Lammen

Het balletje voor dit unieke project ging in april van dit jaar rollen. Alexander Verheijen van de organisatie Schijt aan de Grens benaderde Wilma Keijzers van Dizzy Dance om naast optredens van enkele dansgroepen ook iets speciaals te presenteren. Na enkele brainstormsessies werd een verrassende gelegenheidsformatie uit de hoge hoed getoverd. Een danseres, haar dochter Rosa, begeleid door twee cellisten. Venraynaar Jip Swinkels zag meteen heil in het plan.

"Een bijzondere combinatie van dans en muziek", omschrijft de cellist het optreden van de drie artiesten kort maar krachtig. "Cello als begeleidingsinstrument is heel fragiel, klein. Om wat meer body te krijgen heb ik mijn cellomaatje Roos benaderd om in het project te stappen." Die hoefde niet lang na te denken om bevestigend te antwoorden. "We kennen elkaar al zo lang. Ik heb nog les gehad van Jip en nu treden we heel regelmatig samen op en doen we projecten. Nog niet zo lang geleden zijn we met een orkest op concertreis geweest in China", zegt de 26-jarige Venrayse.

'Sfeer neerzetten'

Een kleine tien minuten lang worden de bezoekers getrakteerd op een samensmelting van een modern nummer en een sonate. In een kleine setting. De insteek was om out of the box te denken, geijkte patronen te doorbreken. Swinkels: "We hebben ons samen afgevraagd 'wat willen we?' Al snel zaten we op een lijn. Het idee was om een contrast tot uiting te brengen. Een klassiek werk in combinatie met een modern nummer, een voor het grote publiek herkenbaar stukje muziek. En dat ook in de dans terug te laten komen. Een bepaald sfeertje op te roepen." Dat klonk voor Rosa Poels als muziek in de oren. "Ik ben bij Dizzy Dance een van de weinigen die ook aan klassiek ballet doet. Ik hou enorm van klassieke muziek, daarin kan ik me goed uiten. De combinatie tussen moderne en klassieke dans maakt het stuk juist zo verrassend."

Cellisten Roos en Jip hebben aan een enkel oogcontact of lichaamsbeweging genoeg om elkaar muzikaal te begrijpen. De vrouwelijke helft van het duo: "We voelen elkaar precies aan. Zijn zo elkaar ingespeeld, hebben ook nog regelmatig samen les. Eigenlijk weten we altijd wat de ander bedoelt. Dat maakt het ook makkelijker om samen op te treden. Cello kan wel een improvisatie-instrument zijn, maar wij zijn gewend om met bladmuziek te spelen." De improvisatie komt voor rekening van de 22-jarige danseres uit Venray. Ze lacht: "Ik anticipeer met dynamiek op de muziek. Mensen kunnen gerust drie keer naar ons komen kijken. Mijn dans zal absoluut niet hetzelfde zijn. Dat is het fijne van improviseren, je kunt het van het moment laten afhangen. Het belangrijkste is dat we samen een mooie sfeer neerzetten." Roos haakt in: "Voor ons is het uiteindelijk ook een verrassing hoe het totaalplaatje eruit komt te zien. 'We willen het contact tussen ons en het publiek minimaliseren. Niet een podium met drie artiesten, maar gewoon tussen de mensen staan. Ook dat geeft het stuk een extra dimensie."

'Samen genieten'

Ieder optreden vergt een gedegen voorbereiding. Maandenlang samen oefenen, sessies van enkele uren. Niets van dat alles. 'Wanneer wij samen repeteren?', herhaalt Rosa de vraag. Een gezamenlijke lachsalvo van de drie Venrayse artiesten volgt. "Dat moeten we nog doen. Donderdag (vandaag, red.) komen we voor het eerst bij elkaar. We hebben ons eerst apart voorbereid en gerepeteerd en gaan komende week alles bij elkaar zetten." De drie uitvoeringen van Roos, Rosa en Jip zijn om 13.45, 15.15 en 16.45 uur in het stadspark. Of de optredens van het gelegenheidstrio een vervolg krijgen, is nog helemaal niet aan de orde geweest. Roos: "Dat ligt ook een beetje aan de reacties van het publiek. Wat ons betreft liggen alle opties open. Eerst gaan we samen genieten."