Afbeelding
Foto: Persfoto

Bisschop bezoekt jubilaris pater Smits

Maastricht | Hij was verrast. Pater Thijs Smits kreeg onlangs in zorgcentrum Lenculenhof in Maastricht bezoek van bisschop Harrie Smeets. Samen stonden ze stil bij het 60-jarig priesterjubileum van de Venrayse pater.

Bisschop Smeets, oud-deken van Venray, had onverwacht nog een bijzondere ontmoeting in Lenculenhof. Hij trof daar meneer Mertz, die zich jarenlang inzette als collectant en koorlid van de parochie Malberg, in de tijd dat de bisschop daar pastoor was.

Het diamanten priesterjubileum van pater Smits werd eerder al gevierd met een feestelijke mis op zondag 21 juli in zijn geboorteplaats Venray en twee dagen eerder in Lenculenhof, waar hij al 25 jaar woont. Zestig jaar geleden werd de Venrayse pater Smits in Brazilië tot priester gewijd. Na zijn terugkeer was hij op verschillende plaatsen in Nederland kapelaan, voordat hij naar Maastricht kwam. Daar werd pater Smits rector van Klevarie en Lenculenhof en bracht, zoals hij het zelf noemt, 'de vreugde van Franciscus naar de bewoners'. Die vreugde is er nog altijd. Ook nu de pater zelf bewoner is, doet hij nog elke zondag de mis.

Zondag 21 juli om 9.30 uur (precies zestig jaar en twee dagen na zijn priesterwijding in Brazilië) droeg pater Smits samen met deken Ed Smeets zijn jubileummis op in de Grote Kerk. Het was een Latijnse mis die werd geleid door deken Ed Smeets, bijgestaan door minister-provinciaal Theo van Adrichem o.f.m. De jubilerende pater deed vanaf de consecratie mee. Aan het einde van de mis sprak hij een dankwoord uit, waarin hij de Venrayse parochie bedankte voor de gastvrijheid.

Na een groot applaus werd 'Rooj mien däörp ien de Pieël' gezongen. De nieuwe deken sprak vervolgens zijn zegen uit en daarna gingen de genodigden naar Hotel Asteria. Daar was een informeel samenzijn in de brasserie. In de namiddag was er een uitgebreid diner in een van de feestzalen. Pater Thijs sloot zelf de dag af met gebed.

"Venray zit nog steeds diep in mijn hart. ik kijk vaak op RooyNet.nl", vertelde de franciscaan onlangs in een vraaggesprek met Peel en Maas. "Daar ben ik regelmatig mee aan de gang en ik zie daarop vaak oude, herkenbare foto's voorbijkomen."

Foto: Bisschop Harrie Smeets (links) en pater Thijs Smits. Foto: Thijs Smits.