Op 15 oktober 1944 werd het kerkgebouw in Maashees door de Duitsers opgeblazen.
Op 15 oktober 1944 werd het kerkgebouw in Maashees door de Duitsers opgeblazen. Foto: NIOD

75 jaar bevrijding Maashees

Maashees | Ook Maashees staat dit jaar stil bij 75 jaar bevrijding. Met een bustour langs acht historische plekken, een bevrijdingsconcert en een feest op zaterdag 23 november, de dag dat de Duitsers in 1944 het Maasdorp verlieten.

Door Ron Koenen

"Maar niet zonder eerst de kerk te verwoesten", weet Mark van Rhee van het plaatselijke 4-5 mei-comité. "Op 15 oktober 1944 werd het kerkgebouw opgeblazen. Dat was het afscheidscadeau van de Duitsers. Ze wilden voorkomen dat de kerk als perfecte uitkijkpost in handen van de Engelsen zou vallen. De kerk was gebouwd in 1819."

Net als veel andere dorpen langs de Maas kreeg ook Maashees het vooral in de laatste periode voor de bevrijding, tijdens de Slag om Overloon, zwaar te verduren. Met aan de ene kant de oprukkende Engelsen en in het dorp zelf de Duitsers, die hun stellingen met hand en tand verdedigden. Eind 1944 werd het hele dorp zelfs geëvacueerd omdat het door alle gevechten en bombardementen te gevaarlijk werd. Op 6 maart 1945 kwamen de eerste burgers pas weer terug. Op 6 maart 2020, precies 75 jaar later, verzorgen Hugo Levels en Eric Munnicks, schrijvers van het drieluik 'Waar blijven de bevrijders?' hierover in Maashees een presentatie.

'Vrijheid is, zoals we helaas nu nog in de wereld zien, niet iets vanzelfsprekends'

"Met speciale aandacht natuurlijk voor Maashees en de regio in WOII", vertelt Van Rhee. "Dat gebeurt ook tijdens de twee excursies die we eerder op zaterdag 23 november 2019 houden. Daarin worden acht locaties bezocht met een bijzonder verhaal uit de oorlog, zoals de kerk en de kapellen op De Weert en De Hei en de crashlocatie van een Duitse Messerschmitt op de Hogeweg. Ook de plek waar pastoor Michael Jansen werd geëxecuteerd, zijn stoffelijk overschot werd pas in 1972 gevonden, is opgenomen in de route. Op elke locatie wordt het verhaal over de rol van die plek voor, in en na de Tweede Wereldoorlog beschreven."Herinneringen ophalen gebeurt ook 's avonds vanaf 18.30 uur tijdens het bevrijdingsconcert in de kerk, waarin de muziek wordt verzorgd door Fanfare St. Cecilia en door inwoners ook tal van persoonlijk anekdotes, veelal ondersteund door beeldmateriaal, worden verteld.

Ook is hier een bijpassende expositie ingericht. Tijdens het daaropvolgende bevrijdingsfeest in gemeenschapshuis Plein 27 wordt 'Maashees 75 jaar bevrijd' vanaf 20.00 uur feestelijk afgesloten.

"Het is belangrijk dat we de bevrijding en de offers die daarvoor zijn gebracht, blijven herdenken", vindt Van Rhee. "Voor jong en oud. Want het verhaal over de Tweede Wereldoorlog mag nooit vergeten worden. Het is belangrijk dat we dat van generatie op generatie blijven doorgeven, want vrijheid is, zoals we helaas nu nog in de wereld zien, niet iets vanzelfsprekends."