Verkennerij Venray.
Verkennerij Venray. Foto: Oude foto

Verkennerij

Venray | Scouting, waarvan de leden ook wel scouts genoemd worden, is een door Robert Baden-Powellopgerichte internationale jeugdorganisatie.

Voor de fusie van alle scoutingorganisaties in 1973 werden in Nederland de termen 'padvinderij' en 'verkennerij gebruikt. In Nederland wordt de scouting vertegenwoordigd door Scouting Nederland'. Het belangrijkste doel van scouting is het aanleren van zelfstandigheid. Deze zelfstandigheid wordt aangeleerd door middel van uitdagingen, bij voorkeur in de natuur. Daarbij leren de scouts om samen te werken en leiding te geven, doordat ze in kleine vaste groepjes werken met hun eigen aanvoerder. Verder heeft scouting als principes een zelfstandige manier, waarop scouts werken, leren door interesse in plaats van competitie en nadruk op het individu in plaats van de groep. In Limburg kwam de verkennerij in de jaren dertig van de vorige eeuw goed op
gang.

Onder leiding van de paters werd de Jonge Wacht opgericht. In de jaren die volgden namen Venrayse mensen de leiding over. Deze leiders werden bij de verkenners hopman genoemd en hun assistenten zijn vaandrigs. Bij de welpen en gidsen werden de leidsters akela's genoemd. Enkele bekende akela's/hopmannen waren Therese van Bracht, Leen Swinkels en Jeu Custers. Er ontstonden verschillende groepen, zoals de Sint Petrusgroep en de Sint Odagroep. Omstreeks juli 1950 gingen de verkenners van de Sint Petrustroep naar Grathem (Midden-Limburg). Per fiets werd 's morgens vroeg gestart, terwijl de bagage met een vrachtauto werd nagebracht.

Boven v.l.n.r.: Joop van de Vorst; Martien Hendriks; Chris Oudenhoven; Wim Manders; Bert Janssen; Jan Cup; onbekende uit Noordwijkerhout; Martien Custers; onbekend. Onder: Wiel de la Roy; Martien Scheepers; Henk Janssen; vaandrig Sraar Oudenhoven; de man met baard en de vrouw met twee kinderen zijn bezoekers uit Heerlen; hopman Jeu Custers; onbekend; Jan Schoonderbeek; Leo Rongen; Harrie Scheepers; Gerard Jeuken; Theo Billekens; René Timmermans; Toon Janssen; Gerrit van Sinten. De vaandrig onder rechts is Leo Pouwels.

Foto: Privécollectie Frits Linssen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform
Venray