Wil Coopmans is te zien in Mannen in het wild.
Wil Coopmans is te zien in Mannen in het wild. Foto: EO/Henrik Hansson

'Man in het wild'

Venray | In het nieuwe EO-programma Mannen in het wild neemt presentator Bert van Leeuwen zes mannen mee op een lichamelijk en geestelijk uitdagende reis in de Italiaanse bergen. De mannen hebben één ding gemeen: ze willen dat er iets gaat veranderen. Ze zijn niet tevreden met hun dagelijkse leven en lijken in hun midlife gekomen. Venraynaar Wil Coopmans (57) is een van hen. Het programma is vanaf 5 september te zien op NPO 1.

Door Henk Lammen

Maar liefst één op de vier mannen tussen de 40 en 60 jaar heeft last van een midlifecrisis. De één heftiger dan de ander, maar vaak zijn het dezelfde thema's waar mannen tegenaan lopen: werk, opvoeding, geluk en relaties. Bij Wil Coopmans was het een combinatie van factoren. Ruim twee jaar geleden kreeg hij te maken met een burn-out. Toen zijn moeder aan het begin van dit jaar overleed, was dit de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Dat viel nagenoeg gelijktijdig met een oproep voor het nieuwe programma Mannen in het wild van Zodiak Nederland op de Facebookpagina van het Midlife Crisis Racing Team, een verzameling van motorenfanaten op leeftijd.

'In het begin was het echt afkicken'

"Ik dacht echt: Ze zoeken mij. Op zo'n moment ga je ook nadenken over jouw leven. Besef je dat je nog midden in een burn-out zit. Mensen onderschatten de consequenties. Je gaat maar door en door om het te ontkennen. Ik behoor nog tot de generatie 'niet lullen, maar poetsen'. Altijd maar doorgaan. Thuis, op het werk. Je merkt wel de gevolgen. Je energieniveau daalt, pijntjes in het lichaam. Toen mijn moeder eerder dit jaar overleed, werd ik weer geconfronteerd met de betrekkelijkheid van het leven."

De groep van zes mannen met midlife klachten ging in Italië op zoek naar verandering. Ze gingen de confrontatie met zichzelf en hun omgeving aan: zonder telefoon, zonder stromend water en zonder andere luxe. Op weg naar een Italiaanse bergtop. "De eerste twee dagen verliepen rustig, werden we nog echt in de watten gelegd. Op de derde dag gingen we de wildernis in. Letterlijk en figuurlijk. Op plaatsen waar een mens normaal gesproken niet komt. We werden overvallen door de schoonheid van de natuur, maar ook geconfronteerd met het feit hoe luxe ons leven beheerst, We moesten zelf een toilet maken, er stond geen koelkast die we maar open hoefden te trekken om iets te eten. We moesten zelf ons potje maken. Geen telefoon en computer. Zonder sociale media. Dan besef je pas hoe afhankelijk we zijn van die dingen. In het begin was het echt afkicken, uiteindelijk vind je het heerlijk en begin je er aan te wennen. Het was een combinatie van fysieke inspanning en tot rust, tot bezinning komen. Samen met vijf wildvreemde mannen. Dan moet je het wel samen doen. Uiteindelijk stel je de vraag: 'Wie ben ik, wat ga ik met mijn leven doen?'"

'Een avontuur, een echte uitdaging'

Voor de één was het een stap in de goede richting al genoeg, voor anderen moest het roer gewoonweg radicaal om. In alle afleveringen gaat het ook over zingeving, want als het ergens om gaat in de midlife lijkt het wel het antwoord op de vraag: heeft het leven, dat ik nu leef, zin? "Voor mij kan het een schop onder de kont zijn. Wat wil ik nog, wat kan ik nog? Ik werd gedwongen de confrontatie met mezelf aan te gaan. Te ontdekken waar ik sta in het leven. Het was een pittige onderneming, maar heel erg mooi. Een avontuur, een echte
uitdaging."

Voordat Coopmans besloot om definitief mee te doen, had hij zijn bedenkingen. "Je geeft je toch bloot voor een heel groot publiek. Veel mensen gaan je zien op televisie. Ik moet de programmamakers een groot compliment maken. Op het onderwerp midlifecrisis rust nog steeds een taboe. Maar het is, evenals de deelnemers, heel integer benaderd. Het programma is heel puur geworden. Vanaf het eerste ogenblik was er ook een klik met Bert (van Leeuwen, red.) en het productieteam. Ik heb me vanaf het eerste moment op mijn gemak gevoeld." Mannen in het wild is vanaf donderdag 5 september om 21.25 uur te zien op
NPO1.