Valse Lucht doekt Feesttaxi nu al op

Venray | Na één telefoontje besloot lachgaswinkel Valse Lucht Venray al te stoppen met haar zogeheten Feesttaxi. "Er werd verzocht te leveren bij een auto op een industrieterrein. Dat is niet de doelgroep die we voor ogen hebben", vertelt Sandra Hölzken van Valse Lucht Venray.

"We hebben niet geleverd om trouw te blijven aan onze visie en zijn direct gestopt met de Feesttaxi. We wilden leveren bij mensen thuis. Niet achteraf op een parkeerterrein. We hebben de telefoon uitgeschakeld en de letters van de ramen verwijderd." De doelgroep van de lachgaswinkel blijkt voornamelijk te bestaan uit 25-plussers. "We hebben veel belangstellenden mogen ontvangen tijdens de eerste dagen. Ook mensen die benieuwd zijn naar de winkel en onze visie op het gebruik van lachgas. Overigens waren we gesloten tijdens de kroegentocht afgelopen maandag. Het gebruik van lachgas in combinatie met alcohol is gevaarlijk en we willen geen risico's nemen. Het leek ons dus verstandiger om gesloten te blijven. We willen namelijk ook de relaxte sfeer in de winkel behouden", vertelt Hölzken.

De landelijke aandacht voor de winkel was de afgelopen dagen volgens Hölzken 'overweldigend'. De winkel krijgt positieve, maar zeker ook negatieve reacties. "Via allerlei kanalen krijgen we sympathie van mensen die al recreatief lachgas of andere middelen gebruiken. 'Het is goed dat jullie het opengooien', kregen we onder meer te horen." Ook klinkt er wel wat paniek. "Veel mensen maken niet het onderscheid tussen recreatief en problematisch gebruik, maar de reacties van zowel klanten als belangstellenden in de winkel zijn allemaal positief."

Om problemen in de toekomst te voorkomen, gaat Hölzken onder meer de dialoog aan met klanten. Zo geeft de onderneemster uitleg over het gebruik en de mogelijke gevaren. "Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: minderjarigen zijn niet welkom en bij ons in de winkel is ook geen alcohol verkrijgbaar."