Tennistalent Mees Röttgering (12) uit Wanssum is gekroond tot nationaal kampioen in zijn leeftijdsklasse.
Tennistalent Mees Röttgering (12) uit Wanssum is gekroond tot nationaal kampioen in zijn leeftijdsklasse. Foto: Ron Koenen

Idolaat van tennis

Wanssum | Rafaël Nadal is zijn grote voorbeeld. Onlangs ontving hij nog een racket met een handtekening van zijn Spaanse tennisheld. Tennistalent Mees Röttgering (12) uit Wanssum staat nummer een van Nederland in zijn leeftijdscategorie. Afgelopen zaterdag wist hij zich in Hilversum voor het eerst tot Nederlands kampioen te kronen.

Door Ron Koenen

Een ding is duidelijk. De net als Nadal linkshandige Mees Röttgering is helemaal idolaat van de sport en wil maar één ding: proftennisser worden. Om zijn droom bewaarheid te laten worden, zet zich voor meer dan 100 procent in. Aan inzet en toewijding schort het niet. Mees traint zes dagen in de week – telkens zo'n 2,5 tot 3 uur – en in het weekend speelt hij wedstrijden. In Velthoven, bij tennisschool Amjoy onder leiding van het trainersduo Annemieke van Sambeek en haar zoon Jochem van Mol, heeft hij zijn tweede thuis gevonden. Hij maakt inmiddels ook deel uit van de nationale selectie.

Mees zijn prestaties tot dusver zijn als die van een toptennisser in wording. Afgelopen week was het de beurt aan de talenten tot en met 12 en tot en met 14 jaar om uit te maken wie zich een jaar lang de beste tennisser en tennisster van Nederland mogen noemen. Bij de jongens in de jongste leeftijdscategorie duurde de titelstrijd tussen nummer één Thijs Boogaard en nummer twee Mees Röttgering meer dan twee uur. Na de eerste set in een tiebreak te hebben verloren, wist Mees de partij uiteindelijk alsnog in zijn voordeel te beslissen. Hij sloeg zich met 6-7(3) 6-2 6-0 naar zijn eerste nationale titel. "Ja, ik ben er wel trots op, maar het leven gaat door", zegt hij bescheiden. "Een dag later moest ik van moeder gewoon weer brood gaan halen."

"Bijzonder is wel dat hij binnenkort van de KNLTB een replica van de kampioensbeker ontvangt, waarop ook de namen van eerdere jeugdkampioenen in zijn leeftijdsklasse staan, zoals Richard Krajicek en Robin Haase", vult zijn vader Sander aan. "Hij is nu nationaal kampioen, maar twee weken geleden won hij in Eindhoven ook al een internationaal toernooi. De Tennis Europe Junior Tour bestaat uit toernooien in heel Europa. Spelers uit de hele wereld mogen deze toernooien spelen. Die prestatie was misschien nog wel knapper."

Mees reist als tennisser stad en (buiten)land af. In de afgelopen maanden was hij onder meer actief op toernooien in Tsjechië, Frankrijk en Engeland. Daarnaast speelde het tennistalent, dat ook lid is van TV de Gagel in zijn woonplaats Wanssum en TC Venray, competitie in Nederland, Duitsland en België. Hij kan rekenen op de steun van zijn vader en moeder Suzanne, die altijd met raad en daad voor hem klaarstaan. "De impact van topsport is groot op een gezin", weet Suzanne. "De vele trainings- en wedstrijduren op locaties die niet altijd in de buurt zijn, reistijden, toernooien tijdens vakanties en buitenlandse trips: het gezin draait al snel om het talentvolle kind. Het is voor ons daarom belangrijk om daarin als gezin de balans te bewaren. Als de zaken goed zijn geregeld, is dat voor hem en ook voor ons heel fijn. We zijn Babolat ook dankbaar, want zonder een goede sponsor zou dit avontuur praktisch onbetaalbaar zijn."

Vanaf september gaat Mees op de woensdagmiddag ook trainen bij de nationale selectie. In Amstelveen. "Gelukkig krijgen we alle medewerking van basisschool De Peddepoel", zegt Suzanne. "Hij gaat nu naar groep 8 en heeft inmiddels de Loot-talentenstatus. Dat maakt de combinatie studie-sport straks in het voortgezet onderwijs ook wat makkelijker."

Mees zit er rustig bij. Maar baalt tegelijkertijd eigenlijk ook. Vanwege zijn vakantie mag hij de komende twee weken niet de tennisbaan op. "Het is beter voor zijn lichaam om even rust te pakken. Het is een erg drukke periode geweest. Maar het liefst wil hij nu de baan op om een balletje te slaan", weet zijn vader.

Mees knikt, staat op en pakt zijn spullen om toch naar de tennisbaan van TV de Gagel in Wanssum te gaan. Niet om te tennissen, maar voor het maken van de foto. Het is voor hem waarschijnlijk een schrale
troost…