Verkoop sloot voor talud

Venray | De gemeente Venray gaat een perceel grond van circa 2.265 m2 bij de Korte Broekweg en Venraysbroek in Venray tegen de symbolische prijs van 1 euro verkopen.

Door onze redactie

De gemeente Venray wil een talud aanleggen op grond die in bezit is van een andere eigenaar. De helling is nodig om het ontstane hoogteverschil op te vangen tussen het akkerland van de verkopende partij en de nieuwe woonwijk (cluster IV van Brabander).

In ruil voor het aanbrengen van het talud op het perceel heeft de grondeigenaar verzocht tot aankoop van een sloot die grenst aan één van zijn percelen ter vergroting van zijn perceel. De gemeente kan instemmen met verkoop van de op gemeentegrond liggende sloot. Het waterschap gaat deze sloot naar verwachting in november 2019 op eigen kosten dempen.

Het talud kan volgens de gemeente alleen worden gerealiseerd op het perceel van de andere partij. Als tegenprestatie heeft die op zijn beurt verzocht om een sloot van de gemeente aan te mogen kopen. In de plaats daarvoor wordt een andere kavelsloot van een geringer formaat aangelegd. Met de verkoop van de sloot kan door B en W worden ingestemd.

Bij een 'niet akkoord' voor verkoop van de sloot is er nog één andere oplossing voor het opvangen van het hoogteverschil. Dat is de realisatie van een keerwand. Deze oplossing is in aanleg echter veel duurder dan het talud en de verkoop van de sloot. Daarnaast vergt een keerwand onderhoud tijdens de hele levensduur.

Het beoogde talud heeft geen onderhoud nodig, dat wordt onderdeel van de akker. 'Dit onderhoud komt dan of voor rekening van de gemeente of we moeten het eigendom van de keerwand (en daarmee ook de instandhouding/het onderhoud) bij bewoners/kopers neer kunnen leggen'.

De potentiële waarde van de grond bedraagt 15.855 euro. 'De mindere opbrengst is redelijk, gelet op de te leveren tegenprestatie (het gedogen van het talud) van wederpartij. Immers, indien die niet in zou stemmen met een talud op zijn grond, zijn de meerkosten van de aanleg van een keerwand ten opzichte van de aanleg van een talud, ten minste 25.000 euro Daarnaast vereist een keerwand onderhoud en een talud niet', aldus de argumentatie van B en W.