Myrthe Moorrees (rechts) haalt aan om een voorzet te geven in het duel met Hoffenheim.
Myrthe Moorrees (rechts) haalt aan om een voorzet te geven in het duel met Hoffenheim. Foto: (C)BJLuc

Laufplan in Thailand

Venray | Myrthe Moorrees verkaste deze zomer van FC Twente naar SC Sand. De 24-jarige verdediger is bij de club uit de Bundesliga klaar voor haar eerste buitenlandse avontuur. "Ik kom nu niet meer ieder weekend thuis, maar ik ben goed opgevangen door de club en mijn medespelers. Ik heb de juiste keuze gemaakt", zegt Moorrees.

Door Willem Menting

Willstätt, op enkele kilometers van de Franse stad Straatsburg, is de nieuwe woonplaats van Moorrees. "Het is wel Duitsland, maar het ligt tegen de grens met Frankrijk aan. Als ik een paar dagen vrij ben, ben ik wel van plan om even richting huis te gaan. Het is vijf uur rijden, dus ik zit niet aan het einde van de wereld." SC Sand is voor velen een onbekende club uit de Bundesliga voor vrouwen. Toch is de club al jarenlang een vaste middenmoter in een competitie met topploegen als VfL Wolfsburg en FC Bayern München. "Na het kampioenschap met FC Twente was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Bij Twente hoorde ik bij de oudere spelers. Nu zijn er meer oudere spelers boven mij, waardoor ik veel van hen kan gaan leren."

De centrale verdediger merkt in Duitsland duidelijk verschil met Nederland. "We trainen hier vaker en langer. Ik merk dat ik fitter en sterker ben geworden. Het was tijdens de eerste weken echt aanpoten, maar nu heb ik mijn plek gevonden." Met aanvaller Pia Rijsdijk heeft Moorrees nog een Nederlandse ploeggenoot. "Het is natuurlijk wel fijn om af en toe gewoon Nederlands te praten. Het Duits verstaan tijdens de trainingen gaat mij goed af, het spreken is nog wat lastig, maar ik ben druk bezig om dit ook te leren. Ik woon samen met een Duitse ploeggenoot dus die helpt mij er ook mee!"

De voorbereiding op het nieuwe seizoen begon voor Moorrees op 25 juni. Daarvoor genoot ze nog van een vakantie in Thailand. "Maar ook daar moest ik om de dag aan de bak, in 35 graden. Ik had een laufplan meegekregen van de club en dat heb ik wel bijgehouden. Daar heb ik later wel profijt van gehad." Bij Sand richt Moorrees zich op een plek in het hart van de verdediging. Tijdens de oefenwedstrijden kreeg ze regelmatig complimenten over haar spel. "Vorig jaar speelden ze hier snel de lange bal, vertelden ze mij). Tijdens de acht oefenwedstrijden die we hebben gespeeld, heb ik misschien twee keer een lange bal gegeven. Ik zoek de voetballende oplossing en daar zijn ze hier wel blij mee, zowel de trainers als de speelsters. Misschien is dat typisch Nederland, maar het maakt mij in ieder geval wel anders dan de andere verdedigers hier. De concurrentie is wel groter, maar ik was ook op zoek naar meer tegenstand." Sand werd vorig jaar achtste, dat wil de ploeg dit jaar graag beter doen. "Daarnaast willen we het natuurlijk zo ver mogelijk schoppen in het bekertoernooi." Tijdens de eerste competitiewedstrijd neemt Sand het direct op tegen regerend kampioen Wolfsburg. "Dat zijn wel de wedstrijden waar je het voor doet. We arriveren een dag voor de wedstrijd al in Wolfsburg en overnachten in een hotel, de afstanden zijn hier natuurlijk ook groter dan in Nederland. Maar je merkt dat het in Duitsland allemaal net iets professioneler is. Je bent iedere dag volledig met voetbal bezig. We hebben één dag per week vrij. Ik kijk uit naar de seizoensstart op 18 augustus."