Toon en Nel Jenneskens-Maas.
Toon en Nel Jenneskens-Maas. Oude foto

Toon en Nel

Venray | Een verloving is een informele gebeurtenis, waarbij je toewerkt naar het burgerlijk huwelijk. Tijdens een verloving vindt de verplichte ondertrouw plaats.

De verloving was oorspronkelijk bedoeld om publiekelijk kenbaar te maken, dat je van plan was om te gaan trouwen. Hoe lang je verloofd wilt zijn, bepaal je samen. Vroeger waren stellen vaak langer verloofd dan nu en was de verloving al een hele gebeurtenis op zich. Er werden verlovingsfeesten gevierd en de verloving duurde soms zelfs enkele jaren. Een verlovingsfeest komt in Nederland niet heel vaak meer voor, maar het is uiteraard wel een mooie gelegenheid voor een feestje.

Deze foto is genomen ter gelegenheid van de verloving van Toon en Nel Jenneskens-Maas. Zij trouwden op 17 september 1875 te Venray en gingen eerst zes jaren in Vierlingsbeek wonen. In 1881 gingen zij – inmiddels met drie kinderen – aan de Laagriebroekseweg 7 (vroeger K47) wonen.

Antoon (Toon) Jenneskens werd geboren op 4 juni 1847 in Leunen als zoon van Willem Jenneskens en Theodora Wismans. Petronella (Nel) Maas werd geboren op 2 juli 1854 te Venray als dochter van Leonardus Maas en Petronella Poels. Toon overleed op 17 mei 1918 te Venray en Nel overleed op 27 maart 1917 eveneens in Venray.

Foto: Privécollectie Wil Gommans Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray