Historie Diepeling gedrukt in boek

Castenray | In de buurtschap Klein Oirlo in Castenray is de firma Teunesen uit Gennep momenteel bezig om in het laatste stukje voormalige akkergrond zand en grind te winnen. De verwachting is dat de ontgronding langs de weg Roland in het begin van volgend jaar is afgerond. Jan Strijbos, voorzitter van Stichting Heemkundig Genootschap Castenray, heeft een 464 pagina's tellend boek geschreven over 45 jaar winning van zand en grind in het gebied met de naam De Diepeling.

In de Diepeling in de zuidoosthoek van de gemeente Venray is in het verre verleden door de Maas en de Rijn zand en grind aangevoerd. In 1971 kocht de firma Teunesen uit Gennep hier de eerste 10 hectare landbouwgrond en in 1975 werd begonnen met de ontgronding. Met een grote zuiger werden zand en grind omhoog gezogen en vervolgens via buizen naar een sorteerinstallatie getransporteerd. Daar werd het materiaal gezeefd en geselecteerd. Het zand en het grind werden verwerkt tot metsel- en betonzand en gebruikt voor de bouw en de aanleg van wegen. Het ontgronden gebeurde tot een diepte van circa vijftien meter, waarna een enorme plas water ontstond.

Het werkeiland met het kantoor en de sorteerinstallaties ligt thans op de grens van de gemeente Venray en de gemeente Horst aan de Maas. Ongeveer tachtig procent van de Diepeling aan de westkant van de spoorlijn Venlo-Nijmegen ligt op Castenrays grondgebied. Het overige deel is Tienrays grondgebied. Waar de zand- en grindwinning is afgerond, blijft een bijzonder fraai natuurgebied achter, waar enkele decennia eerder nog akkers lagen.

Het boek over de Diepeling geeft niet alleen een beschrijving van het winningsproces van zand en grind, maar ook andere thema's als geologie, archeologie, steensoorten, flora en fauna komen uitgebreid aan bod. In het hoofdstuk over de jarenlange illegale recreatie wordt ruim aandacht besteed aan de verdrinkingsdood van de Poolse Ryszard Skretkowicz.

En het boek geeft nog veel meer informatie over allerlei randzaken rond de Diepeling. Omdat afbeeldingen vaak meer zeggen dan woorden, bevat het boek honderden foto's. Het boek, dat begin september uitkomt, heeft een A4-formaat, is volledig in kleur en telt negentien hoofdstukken. Het is genaaid gebonden en heeft een harde kaft. Reserveren kan door overmaking van 29 euro op bankrekening NL39RABO 0128 1375 17 t.n.v. Stichting Heemkundig Genootschap Castenray o.v.v. uw adres. Het boek wordt dan in september bezorgd