Bas Litjens was op de tweede dag nog vol vertrouwen.
Bas Litjens was op de tweede dag nog vol vertrouwen. Foto: eigen foto

Bas Litjens staakt vierdaagse

Merselo/Nijmegen | Bas Litjens uit Merselo begon vorige week dinsdag vol enthousiasme aan de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Het wandelavontuur van de 37-jarige Litjens eindigde nog voor de start van de derde dag.

Litjens hield voor Peel en Maas een dagboek bij. De eerste twee dagen verliepen goed voor Litjens. Hij passeerde voor de middag de finish en niks leek hem in de weg te staan. Totdat woensdagavond het noodlot toesloeg. "Ik werd rond half twaalf bezweet wakker. Ik barstte van de pijn aan mijn linkerscheenbeen. Ik bleef de hele nacht last houden en slapen lukte nauwelijks. Ik besloot om half drie om niet van start te gaan, want ik ben bang dat het meer kapot maakt dan mij lief is. Wellicht had ik minder hard moeten lopen, maar zo zit ik niet in elkaar."

De knop ging echter snel om bij Litjens. Zijn vrouw Angela vervolgde haar Nijmeegse Vierdaagse namelijk wel. Op de laatste dag vertrok Angela 's morgens om half vier naar de start. Litjens bleef nog enkele uren thuis en vertrok om 08.00 uur samen met zijn dochters naar McDonald's in Malden. Ze wachtten daar op de doorkomst van Angela. "Ze ging als een speer. Na enkele knuffels en kusjes ging ze op weg naar de finish." Om 12.20 uur kwam ze binnen. Moe maar voldaan. "Een toptijd. Ik ben enorm trots op haar. Ze heeft een geweldig tempo gelopen." Hij vindt het jammer dat zijn missie, het uitlopen van de meest bekende vierdaagse, dit jaar niet is geslaagd. "Ach, het is niet anders. Ik heb de laatste dagen genoten van mijn vrouwtje en alle andere wandelaars. Volgend jaar beter."