Inloopavond voor zonnepark, rechter maant Venray

VENRAY | Zonneparkontwikkelaar Tomorrow Energy uit Eindhoven houdt donderdag 12 september een inloopavond aangaande een nieuw aan te leggen zonneweide in Smakt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de inloopavond voor de zomervakantie zou plaatsvinden. Maar dat bleek te kort dag, volgens Hakkan Yildirim, directeur van Tomorrow Energy.

Door Henk Baltussen

"We willen de mensen goed informeren", zegt Yildirim. "Om dat in de zomervakantie te gaan doen, is daarom geen goed idee. Daar kiezen we voor een tijdstip direct na de vakantie."

Yildirim is ervan overtuigd dat Smakt op veel fronten mee kan profiteren van het zonnepark. "Dat wil ik graag duidelijk maken. Ook zijn we van plan om met een huis-aan-huisblad in de gemeente Venray de inwoners goed te informeren. Tomorrow Energy wil ook op zoveel mogelijk daken van bedrijven en particulieren zonnepanelen leggen. We willen graag uitleggen hoe we dat aan willen pakken. Wij hebben transparantie hoog in het vaandel staan."

TE wil ook zonnepanelen op daken leggen

In Smakt wil Yildirim op landbouwgronden langs de Spurkt (vanuit het dorp gezien aan de andere kant van de A73) een park van zo'n twintig hectare (circa veertig voetbalvelden) zonnepanelen bouwen. Hij had daar al eerder met de Dorpsraad Smakt-Holthees over willen praten. Maar de dorpsvertegenwoordiging wil voorlopig niet in gesprek met Tomorrow Energy.

Door de slechte ervaringen met Kronos Solar houdt de dorpsraad voorlopig pas op de plaats. De verhoudingen tussen Kronos en de dorpsraad zijn al lange tijd verstoord door de volgens de dorpsraad slechte communicatie die Kronos erop na houdt. De Duitse zonneparkbouwer wil op een 25 hectare groot terrein bij Smakt (aan de oostzijde van de A73) vele tienduizenden zonnepanelen plaatsen. Dorpsraad Smakt-Holthees wacht ook af hoe volgens het college plannen voor de opwekking van duurzame energie eruit moeten gaan zien. Die visie is rond oktober klaar.

Gemeenteraad mag besluit niet langer uitstellen

Wat het Kronos Solar-zonnepark in Smakt betreft, daarover heeft de rechter vorige week besloten dat de gemeenteraad van Venray binnen vier maanden moet aangeven of dat er wel of niet mag/kan komen. Wordt in die periode geen keuze gemaakt dan krijgt de gemeente Venray een dwangsom opgelegd van 15.000 euro.

De rechtbank van Roermond velde dat vonnis. Volgens de rechter is Venray in gebreke gebleven met het nemen van een besluit over het terrein in Smakt waar Kronos zonnepanelen wil neerleggen, alsmede enkele elektriciteitsgebouwtjes. Kronos Solar stapte afgelopen mei naar de rechtbank, omdat het bedrijf een jaar na het indienen van een verzoek tot realisatie van het zonnepark, geen afdoende reactie van de gemeente ontving.