Warmterecord uit 2015 verbroken

Overloon | Niet alleen het landelijke warmterecord sneuvelde woensdag (39,3 graden in Eindhoven, red.) ook het regionale hitterecord werd verbroken. Het weerstation van weerman Bert Vloet gaf aan het einde van de middag 38,4 graden Celsius aan in Overloon. Het vorige record was 37,7 graden op 2 juli 2015. "Of het record lang blijft staan durf ik niet te zeggen. Donderdag kan het weer warmer worden", vertelt Vloet.

De snikhete en kurkdroge zomer van 2018 leverde al wel diverse dagrecords op. Zo was het vorig jaar op 25 juli 34,2 graden, op 27 juli 36,7 graden en op 28 juli 36,1 graden. "Die records gaan wellicht ook sneuvelen, maar dat weten we natuurlijk pas als die dagen geweest zijn. Het worden in ieder geval hele interessante dagen."

De regio krijgt volgens de deskundige wel te maken met een hittegolf. "Normaal gesproken krijgen we deze week een hittegolf. Het moet dan vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en daarbij moet het kwik drie keer boven de 30 graden stijgen. Het zou dan de tweede hittegolf van het jaar zijn. In juni hebben we ook al een hittegolf gehad."

Vloet maakt zich daarnaast zorgen om het grondwaterpeil. Volgens de weerman werd het dieptepunt vorig jaar in oktober bereikt. "Die bodem van toen is nu al een heel eind in zicht. We hebben nog steeds ontzettend veel last van de droge zomer van 2018. Het heeft dit jaar wel wat meer geregend, maar om het grondwaterpeil weer op orde te krijgen moet het een paar maanden flink regenen. En deze maand is ook weer ontzettend droog. Ik zie voorlopig geen lange regenperiode's. Dus het blijft voorlopig warm en droog."