Marianne Vos is evenals vorig jaar een van de publiekstrekkers bij Daags na de Tour.
Marianne Vos is evenals vorig jaar een van de publiekstrekkers bij Daags na de Tour. Foto: Gijs Hoogland

Vrouwen: volle sterkte

BOXMEER | Wie de wereldtop van het vrouwenwielrennen aan het werk wil zien, kan zich maandag 29 juli in Boxmeer melden. Niet alleen Giro Rosa-winnares Annemiek van Vleuten staat aan de start, ook Marianne Vos (vier ritzeges in Italiƫ) en nummer twee Anna van der Breggen (tevens Olympisch- en wereldkampioen) geven acte de presence.

Door onze redactie

De rensters rijden in Boxmeer geen gewone koers, maar een dernywedstrijd over 40 kilometer, wat neerkomt op twintig ronden. In totaal zestien vrouwen komen aan het vertrek. Het eerder genoemde trio krijgt te maken met geduchte tegenstanders. Wat te denken van de jonge Nederlands kampioen Lorena Wiebes, oud-wereldkampioen tijdrijden Ellen van Dijk, grossier in wereldtitels op de baan Kirsten Wild, meermaals Nederlands wegkampioen en topveldrijdster Lucinda Brand, sprintster Floortje Mackaij, Roxane Knetemann en Puck Moonen die twee jaar terug werd uitgeroepen tot mooiste sportvrouw van Nederland. Ook Britt Teunissen uit Ysselsteyn kruipt achter de derny in Boxmeer. Eerder liet broer Mike Teunissen al weten op tijd in Boxmeer te willen zijn om zijn zus aan het werk te zien.

Huldiging Giro-winnares Annemiek van Vleuten

Voordat het startschot klinkt om 17.15 uur op de Spoorstraat, hebben de rensters als een meet een greet achter de rug.

Die begint om 16.45 uur, op een podium, tweehonderd meter voor start en finish. Daar tekenen de rensters de startlijst en houdt de speaker een praatje met ze.

Van Vleuten krijgt in Boxmeer als Giro-winnares een speciale behandeling in de vorm van een huldiging. De organisatie van Daags na de Tour overlegt met de Wageningse hoe dat gaat gebeuren.

Boxmeer nodigt de laatste jaren steevast alle Nederlandse topwielrensters uit. "Wij hebben veel respect voor de prestaties van ons rensters", zegt rondebaas Pierre Hermans. "Daarom willen we ze in Boxmeer laten rijden, zodat het wielerpubliek van hen kan genieten, net zoals dat met de mannelijke profs het geval is."