Zorgen om stijging verdrinkingsdoden

Venray | In 2018 verdronken er 119 Nederlanders, dat zijn er 27 meer dan een jaar eerder. Ook verdronken er 26 buitenlanders. Onder hen waren veel Polen, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging valt voor een deel te verklaren door het warme zomerweer van 2018.

Het blijkt dat arbeidsmigranten over het algemeen minder goed kunnen zwemmen in vergelijking met Nederlanders. Huisvester Kafra Housing, met vestigingen in Venray en Blitterswijck, probeert de arbeidsmigranten zo goed voor te bereiden op een dagje zwembad. "We faciliteren nog geen zwemlessen, maar dat is wel iets waar we over nadenken voor de toekomst", vertelt een woordvoerder van Kafra. "We delen wel flyers uit op onze locaties om onze mensen te wijzen op de gevaren van zwemmen. Het is bij ons bekend dat arbeidsmigranten over het algemeen minder kunnen zwemmen. We zijn er dus wel mee bezig."

Ook Rijkswaterstaat is intensief bezig met een campagne. Zo wordt er vooral gewaarschuwd voor het zwemmen in bijvoorbeeld de Maas. Zwemmers zijn immers voor binnenvaartschepen nauwelijks zichtbaar, zwemmers worden snel meegezogen door de sterke stroming van een schip en ook draaikolken liggen op de loer.

Ook wordt er gewaarschuwd voor het springen van bruggen in het water. Door het troebele water is de diepte namelijk niet in te schatten en ook kunnen er voorwerpen op de bodem liggen die niet te zien zijn. Daarnaast riskeren zwemmers een boete van 140 euro als ze springen van bruggen. Ook het zwemmen in vaarwegen, kanalen, een brug, sluis, stuw of ballenlijn, in en rond havens, in de routes van veerponten en in de buurt van wachtplaatsen voor schepen is verboden.

Rijkswaterstaat wijst zwemliefhebbers via www.zwemwater.nl op plekken waar wél gezwommen mag worden. Dat kan in Venray bijvoorbeeld bij vakantiepark De Witte Venne in Oostrum.