Commotie over 'te hoge' kermisprijzen

Venray | 'Dit is belachelijk', 'Triest voor gezinnen met een minima inkomen' en 'Het was al duur genoeg'. Het is een greep uit de vele reacties die kwamen op het bericht van de stijgende ritprijzen van de Venrayse kermis. De ritprijzen voor 2019 zijn vastgesteld op 2,50 euro voor grootvermaak en 2,00 euro voor kindvermaak. Dat was een jaar eerder nog 2,30 en 1,50 euro.

Door Willem Menting

Willy Sterrenberg, verantwoordelijk voor de exploitatie van de dorpskermissen in Venray, plaatst de prijsstijging in perspectief. "Ik denk dat het hele nette prijzen zijn voor Venray. De stijging is procentueel gezien natuurlijk fors, maar de ritprijs ligt op veel kermissen veel hoger dan op de Venrayse kermis. Afgelopen weekeinde stond ik nog op de kermis in Düsseldorf en daar kost in ritje in een kinderattractie 3 euro." Sterrenberg legt uit dat er weinig kermissen zijn waar de ritprijs lager ligt dan in Venray. "Dat kan alleen nog op kermissen waar de mensen in de rij staan voor een attractie. Dat is bijvoorbeeld in Best zo. In Venray is het wel druk, maar de mensen staan niet in de rij."

'Personeel wordt steeds duurder en ook de prijs van brandstof stijgt'

De exploitant uit Oostrum is sowieso van mening dat kermisexploitanten hun eigen prijzen moeten kunnen vragen. "Misschien spreek ik voor mijn beurt, maar ik ben geen fan van reguleren. Als ik naar mijn eigen attracties kijk, moet ik voor de trampoline meer geld vragen. Daar moet ik iedere keer vier nieuwe elastieken voor kopen en dan kom ik met twee euro niet uit. Ook heb ik wat acties met de botsauto's. Dat moet iedere exploitant toch zelf kunnen bepalen."

Volgens Sterrenberg wordt het ook niet makkelijker voor de kermisexploitanten. "Het personeel wordt steeds duurder en ook de brandstofprijzen stijgen. Dus de prijzen moeten op een gegeven moment ook omhoog. De komende jaren zal de prijs niet stijgen, verwacht ik. Dat zou ook niet netjes zijn tegenover de bezoekers. Helaas wordt alles duurder, dus ook een ritje op de kermis."

Toch snapt de exploitant ook dat een bezoekje aan de kermis duur is voor een gezin met kinderen. Maar hij heeft daar een alternatief voor. "Ik zou zeggen kom gezellig naar de kermis in Blitterswijck. Daar is de ritprijs voor de kinderattracties nog 1,50 euro." De kermis in Blitterswijck is van zaterdag 27 tot en met dinsdag 30 juli.