Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Karin Juwett laat 54 gezichten zien

Venray | Twee jaar geleden deed keramiste Karin Juwett (54) uit Venray al mee aan het culturele festival Schijt aan de Grens. In het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 augustus presenteert ze in 't Helder in Overloon haar project: 54 eigen gezichten.

Door Henk Lammen

Ze pakt enkele gezichten als voorbeeld om het procedé van koppen maken te verduidelijken. "Ik heb eerst een mal gemaakt van mijn eigen gezicht met alginaat, gemaakt van zeewier. Daar gips in gegoten zodat je een positief van mijn gezicht hebt. Vervolgens heb ik van siliconen een tegenmal gemaakt zodat ik een drukmal heb voor mijn klei. Van daaruit heb ik mijn hoofden gemaakt", legt ze uit.

Karin maakte ook een gipsen tegenmal om met gietklei te kunnen werken. Dat had een plausibele reden. "In de siliconenmal moet de klei ongeveer 24 uur blijven zitten om die er uit te halen en te bewerken. Laat ik het korter zitten, dan trek ik het hoofd stuk omdat siliconen niet zo snel drogen. Laat ik het langer zitten dan kan ik er niets meer aan veranderen."

Pas aan het begin van dit jaar maakte ze de keuze om eigen gezichten te gaan maken en deel te nemen aan Schijt aan de Grens. Naast haar drukke werkzaamheden als keramiekcoach bij de Kunstwerkplaats Venray en als creatief therapeut in de psychiatrie in Eindhoven heeft ze ook nog haar eigen schminkactiviteiten. "Het waren drukke maanden", lacht ze. "Maar voor mij is creatief bezig zijn de remedie om het hoofd leeg te maken. Dit is een project waarin ik schminken en keramiek heb gecombineerd."

Ze werkt onder andere met klei, ijzeroxide, glazuur, goudpoeder, porselein, gouden glitters, acrylverf en kobalt om de gezichten vorm te geven. Veelal kleurrijke koppen. Ieder gezicht heeft een eigen identiteit gekregen met namen als Deddo, Gold Digger, Lollipop en Picasso. Juwett heeft er absoluut geen moeite mee om te figureren in haar eigen werken. 54 keer haar eigen gezicht in een andere gedaante. "Waarom niet mijn gezicht", beantwoordt ze een vraag met een tegenvraag. "Ik ben absoluut geen narcist, ben ook altijd met gezichten bezig. En door mijn eigen gezicht te gebruiken, kwets ik niemand. Mijzelf ook niet. Daar heb ik geen last van. Het thema van de derde Schijt aan de Grens is Zalige Zonden. Al werkend aan de 54 gezichten heeft de Venrayse keramiste ook ontdekt wat haar zalige zonden zijn. "Door zoveel met keramiek en schminken bezig te zijn, schenk ik te weinig aandacht aan het huishouden. Mijn man werd er af en toe niet goed van. Als ik enthousiast een nieuw gezicht liet zien, was hij dat niet echt. Maar ja, het is ook mijn ding."

Foto Henk Lammen.