Vrijwilligerszorg Venray telt op dit moment zo'n tachtig vrijwilligers
Vrijwilligerszorg Venray telt op dit moment zo'n tachtig vrijwilligers Foto: Rikus ten Brücke

'Het maakt je rijk'

Venray | Vrijwilligerszorg Venray telt op dit moment zo'n tachtig vrijwilligers die kwetsbare burgers ondersteunen in hun thuissituatie. Omdat de hulpvraag toeneemt, is de organisatie op zoek naar versterking. "Het belangrijkste is dat je iets voor iemand wil betekenen."

Door Sven Poels

Samen boodschappen doen, gezellig koffiedrinken of 'gewoon' een luisterend oor bieden. Het is zomaar een greep uit het rijke takenpakket van een zorgvrijwilliger. "Het is heel divers", weet coördinator Pauline Jorissen (58), die altijd samen met de vrijwillige contactpersonen op zoek is naar de beste match. "Als een hulpvrager in het verleden bijvoorbeeld graag schilderde en we hebben toevallig een vrijwilliger die dat ook graag doet, zorgen wij dat ze aan elkaar gekoppeld worden. Of als iemand vroeger boeken las maar dat nu niet meer kan, proberen wij iemand te vinden die het leuk vindt om voor te lezen. Op die manier leveren we echt maatwerk." De cliënten van Vrijwilligerszorg Venray zijn zogeheten 'kwetsbare burgers'. Het zijn veelal senioren die het in de thuissituatie niet meer helemaal alleen kunnen. "Iemand kan eenzaam zijn omdat de partner is overleden of vanwege een doorverhuizing", geeft Jorissen aan. "Maar er kan ook sprake zijn van een ziekte, zoals dementie. Door samen een spelletje te doen of even een blokje rond te gaan, ontlasten we de mantelzorger."

Toch is het zo dat Jorissen tot haar spijt ook weleens 'nee' moet verkopen. "We krijgen veel hulpvragen en kunnen daar helaas niet altijd aan voldoen. Nu is het al zo dat sommige vrijwilligers op twee of meerdere plekken worden ingezet. Omdat we ook onze mensen moeten beschermen, zou het mooi zijn als we versterking krijgen." Op dit moment staan er zo'n dertig hulpvragers op de wachtlijst. "Ideaal is als we binnenkort al tien nieuwelingen mogen verwelkomen." De achtergronden van de reeds actieve vrijwilligers zijn uiteenlopend. "We hebben gepensioneerden die in de zorg gewerkt hebben, maar ook oud-leerkrachten of mensen die jaren achter het bureau hebben gezeten en nu iets anders willen doen." Het grootste gedeelte is vrouw, maar Jorissen benadrukt dat in principe iedereen welkom is. "Er zijn geen specifieke eisen. Belangrijk is wel dat je discreet bent, afspraken nakomt en je kunt verplaatsen in een ander. En het belangrijkste: dat je enthousiast bent en iets voor iemand wil betekenen." Contact met de cliënt is er meestal een keer in de week, soms eens in de veertien dagen. "Best te overzien", aldus Jorissen. Als zorgvrijwilliger sta je er niet alleen voor. "Drie tot vier keer per jaar houden we bijeenkomsten waarbij ervaringen worden gedeeld. Ook wordt er aandacht geschonken aan jubilarissen en zijn er mogelijkheden tot scholing. Zo krijgen vrijwilligers die bij mensen met dementie ingezet willen worden altijd een gratis cursus aangeboden." De praktijk levert volgens Jorissen echter de meeste voldoening op. "Iets voor een ander doen maakt je rijk. Die dankbare glimlach, dáár doe je het voor."

Mensen die het vrijwilligersteam willen komen versterken, mogen contact opnemen met Pauline Jorissen (06-158266860) of haar collega Ria Bouten (06-52669570, op vakantie tot en met 5 augustus). Voor dringende gevallen is het secretariaat van Proteion Welzijn bereikbaar: 0475-453033.