Willem van Soest is geselecteerd in het nationale roeiteam onder 23.
Willem van Soest is geselecteerd in het nationale roeiteam onder 23. Foto: Lars Veiling

Willem van Soest in roeiselectie

Venray | Willem van Soest (22) uit Venray is geselecteerd in het nationale roeiteam onder 23 jaar. Met een afvaardiging van de koninklijke Nederlandse Roeibond komt Van Soest uit op het WK onder 23 in Sarasota, Florida (VS). In het weekend van 27 en 28 juli zijn de finales.

Na zijn middelbare schoolperiode aan het Raayland College in Venray, ging Van Soest studeren in Groningen. Hij is daar begonnen met roeien bij Aegir in navolging van zijn opa, die in de jaren '50 een succesvolle roeier was en menig nationale wedstrijd gewonnen heeft. Van Soest: "Ik had het geluk dat ik terecht kwam in een talentvolle eerstejaars 8 en ook in een huis met goede roeiers." Een stimulerende combinatie volgens de Venraynaar. Nadat ze vorig jaar veel gewonnen hadden, scoorde Van Soest en zijn huisgenoot heel goed bij het NK indoor roeien. "Dat is roeien op een roeimachine, maar dan in een hal met honderden deelnemers. We werden elfde en twaalfde."

Dat viel op. In het vroege voorjaar werd de tweedejaars student verpleegkunde als belofte geselecteerd in het nationale team. Met de selectie werd er nog meer getraind, meestal in Amsterdam. In mei, na de Wedau Regatta in Duisburg, bleek de ploeg het zo goed te doen dat uitzending naar het WK onder 23 jaar, in Florida in beeld kwam. Voor Van Soest een verlenging van het seizoen: "We zijn vanaf december in training gegaan. Zeven, acht keer per week in de boot en daarnaast in de zaal een zwaar programma. Op een gegeven moment gingen we zelfs in de winter naar Hengelo omdat je daar nog ijsvrij kon roeien. Maar met het WK in zicht ga je ervoor." Begin juli werd de ploeg Nederlands kampioen in de 8. Uit deze ploeg kunnen roeiers geselecteerd worden voor de Holland 8 van de toekomst en de Olympische Spelen in 2024. In Venray is Van Soest geen onbekende. Hij speelde hockey en basketbal. Met zijn vertrek naar Groningen moest hij MHCV en Jumpers verlaten. "Willem kon zich een leven zonder bal nauwelijks voorstellen," aldus zijn trotse vader Karel. "Het spelelement mist hij wel, maar roeien is ook echt een teamsport die techniek, kracht en uithouding met elkaar combineert. Het is nu afwachten hoe ver hij komt."