De organisatie in Overloon. Staand tweede rechts Patty Hofmans, tweede links Theo Verdijk.
De organisatie in Overloon. Staand tweede rechts Patty Hofmans, tweede links Theo Verdijk. Foto: Schijt aan de Grens

Schijt aan de Grens (2)

Venray | In het weekend van 24 en 25 augustus vindt in Venray, Overloon en Geijsteren de derde editie van Schijt aan de Grens plaats, het provincie grensoverschrijdend muziek-, kunst- en cultuurfestival. In de aanloop naar Schijt aan de Grens belicht Peel en Maas in een korte serie de drie locaties en het totale programma. Vandaag deel 2: Overloon.

Gevraagd naar wat Overloon onderscheidt van de andere locaties van Schijt aan de Grens, moet Theo Verdijk even nadenken. Dan zegt de Overloonse kartrekker van het eerste uur: "Ik denk dat we het dichtst letterlijk bij het thema blijven. Alles gaat over zalige zonden." Mede-organisator Patty Hofmans pakt de plattegrond erbij waarop alle onderdelen zijn ingetekend en opgeplakt. Daarop namen als 'Ijdelheid', de ergste van de katholieke kerkzonden. Het hoofdpodium draagt daarom die naam. Jaloezie is de naam van het podium waar de singer-songwriters optreden. De plek waar Schijt aan de Grens in Overloon zich afspeelt, heet Lusthof.

Verdijk is lyrisch over Overloonse locatie 't Helder

De doordeweekse naam van de boerderij is 't Helder. Een plek waar Verdijk lyrisch van kan worden. "De boerderij dateert van 1760 en is het oudste gebouw van Overloon." Als één van de weinige gebouwen kwam de boerderij ongeschonden uit de verwoestingen van oktober 1944. "Binnen waan je je nog in de vorige eeuw", zegt Verdijk. In en rond de boerderij en de bijgebouwen is het te doen op 24 en 25 augustus. "Een mix van kunst, straattheater, muziek en nog veel meer in de authentieke setting van de historische boerderij", vat Patty samen.

Een kleine opsomming staaft de eerdere opmerking van Verdijk over dicht bij het thema blijven: een twintigtal straattheaterartiesten van uiteenlopende pluimage die allemaal zalige zonde in hun act verwerken. Onder meer engelenvleugels gemaakt van inlegkruisjes, waar iedereen een engelselfie kan maken. De chocoladefontein, alléén voor het vrouwelijk geslacht en uitsluitend na het –anoniem- deponeren van een persoonlijke zalige zonde in de daarvoor bestemde brievenbus. Een hemelse waarzegster, een verrassende peepshow en nog veel meer. Zo ook twee finalisten uit het tv-programma Holland Got Talent 2019. Voor de jongsten hebben ze een speciaal programma. Bijzonder benieuwd zijn Hofmans en Verdijk naar het Theater van de Zalige Zonden.

Een project waarbij twintig (regionale) dichters en tekstschrijvers gekoppeld zijn aan verschillende muziekgroepen, componisten en singer-songwriters, die de teksten op muziek hebben gezet en uit gaan voeren. Dat heeft geresulteerd in negen nieuwe composities die tijdens Schijt aan de Grens drie keer daags worden uitgevoerd. Daarbovenop heeft de fotoclub Kiekus uit Sint Anthonis zich door de teksten laten inspireren. De resultaten zijn in de Lusthof te zien en worden later bij opbod verkocht.

Theo Verdijk is vanaf het prille begin betrokken bij Schijt aan de Grens. Hij heeft het zien groeien van een festival- zonder- budget- tot het gevestigde en geoliede festival dat het nu is. "Beide hebben hun charmes", zegt Theo diplomatiek. "De eenvoud van het kleine en de mogelijkheden die het festival nu heeft." Voor iedere zondaar is er zaterdag 24 en zondag 25 augustus vergeving in Overloon, beide dagen van 13.00 tot 20.00 uur.