Ben en Annie Thomassen-Jacobs vieren op 1 augustus hun diamanten huwelijk.
Ben en Annie Thomassen-Jacobs vieren op 1 augustus hun diamanten huwelijk. Foto: Rikus ten Brücke

Een diamanten sprong achterop

Venray | Geduld: dat is wat Ben Thomassen (83) moest hebben toen hij 'zijn' Annie Thomassen-Jacobs (83) 67 jaar geleden leerde kennen. Annie was immers nog geen achttien, waardoor Ben nog niet welkom was bij haar thuis. Alles kwam goed en op 1 augustus viert het echtpaar hun diamanten huwelijk. Ze zijn dan liefst zestig jaar getrouwd.

Door Dennis Stiphout

De zondagavond in 1952 die begon met een dolletje, liep voor Ben achteraf uit op een memorabele avond. "Een kameraad en ik hadden gevoetbald en waren wat rond aan het fietsen. We waren aan het kijken of we meisjes konden vinden met wie we uit konden gaan." Ben vertelt het verhaal alsof het gisteren is gebeurd: "Op een gegeven moment kwamen Annie en haar zus aangelopen. Annie sprong bij mij achter op de fiets en zo is het begonnen." Het bleek een gouden actie van Annie, die 67 jaar later toegeeft dat zij vermoedde dat haar zus achterop moest springen. Ben en Annie leerden elkaar beter kennen en de liefde bloeide, maar in het begin vormde het feit dat Annie nog geen achttien was zo nu en dan een probleem.

Ben was pas welkom na de achttiende verjaardag van 'zijn' Annie

"Zo heb ik eens gevraagd of Annie op de verjaardag van mijn vader mocht komen. Dat mocht niet van haar ouders, want ze was nog geen achttien. 'Als ze achttien is, dan kom maar terug.' Werd er toen gezegd", vertelt Ben. Toen Annie eenmaal achttien was en de verkering écht begon, mocht Ben wél het ouderlijk huis van zijn vriendin betreden. Vijf jaar later, inmiddels dus zestig jaar geleden, trouwde het stel. Al snel volgden de drie kinderen: Michel Thomassen, geboren in 1960 was de eerste. Een jaar later volgde nog een zoon: Frans. Dochter Marlies werd in 1966 geboren. Het stel woonde tot aan 1964 op de Kruisstraat. In augustus van dat jaar werd er gestart met de bouw van een eigen woning; in december betraden Ben, Annie, Michel en Frans hun nieuwe onderkomen. Het gezin ging later vaak samen op vakantie, eerst naar dezelfde camping in Luxemburg en even later naar Klein Vink in Arcen.

"Ik poetste in die tijd op verschillende plekken", vertelt Annie over haar werk. "Wij waren thuis ook met tien kinderen, dus er moest bij ons thuis ook altijd veel huishoudelijk werk gedaan worden." Ben ging na zijn militaire dienst als elektromonteur en later leidinggevend monteur aan de slag bij Tummers. Na twaalfenhalf jaar ging Ben als elektromonteur aan de slag bij Sint Servaas.

Inmiddels woont het stel al negen jaar in het centrum van Venray. Ben: "We zijn hier heel snel gewend. Mijn zoon heeft een klusbedrijf en hij heeft veel verbouwd en gedaan. Toen we hier eenmaal zaten, waren we gelukkig." Annie vult aan: "Ik zou niet meer terug willen." Het stel geniet verder van hun vrije tijd, waarin Annie zich graag bezighoudt met het maken van kaarten en de kinderen en kleinkinderen Vera (21), Anne (19) en Gabriëlle (7).