Afbeelding
Foto: eigen foto

Venrays succes op EK jeugdbridge

Venray | Vier Nederlandse jeugdbridgeteams streden onlangs in Noorwegen op het Europees kampioenschap bridge. Venray werd op dit EK vertegenwoordigd door de broers Xavier en Gabòr Friesen en Luc Thijssen. Elk team bestond uit drie paren, een coach en de captain.

Xavier Friesen pakte de gouden medaille bij de aspirantenteams onder 21 jaar. Het team van Xavier gooide vanaf de start van het toernooi hoge ogen en verkeerde in de bovenste regionen van het klassement. Voor de laatste wedstrijd begon, was de Europese titel zelfs al binnen. De ploeg begon tegen Engeland met een voorsprong van meer dan 20 vp's (victory points, red.). Terwijl de nummers twee, drie en vier nog moesten vechten om het zilver, werd de laatste ronde tegen Engeland daarmee een ererondje voor het Nederlandse team.

Gabór Friesen, het broertje van Xavier deed bij het pupillenteam onder 16 jaar lang mee voor de medailles. Samen met zijn vaste bridgepartner Jorn Essink, Sarah en Lotte de Wijs, Wout Klarenbeek, Martijn Goor, coach Dennis Stuurman en captain Madelon Spek begon hij aan zijn eerste EK. Er deden achttien landen mee en er werden vijf dagen lang wedstrijden gespeeld. Het leverde geen medaille op, maar wel een knappe zevende plek. Het team plaatste zich wel voor het WK in 2020.

Venraynaar, Luc Thijssen, bracht de zilveren medaille mee naar huis. Goud leek heel lang zeker, de eerste plek was zelfs in de eindronde van de klasse junioren onder 26 jaar nog haalbaar. De laatste speelronde werd nog een echte thriller. Toen het stof neerdaalde stond de teller op een knappe tweede plek en dus een zilveren medaille. Foto: persfoto.