Teun, Jos, Tim, Monique, Ciska en Sanne (v.l.n.r.) fietsen ook dit jaar weer mee.
Teun, Jos, Tim, Monique, Ciska en Sanne (v.l.n.r.) fietsen ook dit jaar weer mee. Foto: Rikus ten Brücke

Fietsen met drie generaties

Venray | Pieter en Lia Bom fietsten al langer de Fietsvierdaagse; in 2011 besloten ook hun kinderen en kleinkinderen aan te sluiten. Het bleek het begin van een traditie, want de familie Bom fietst inmiddels al acht jaar met drie generaties mee. Volgende week start de negende editie: "De barbecue zal na afloop wel weer aan moeten."

Door Dennis Stiphout

Het is gezellig druk in de woonkamer van de familie Bom op deze dinsdagmiddag. Monique Vestjens (een nichtje van Pieter en Lia) en zoontje Tim, Jos Graaf en dochter Sanne én Ciska met zoon Teun: ze zijn allen aanwezig. Nu zitten ze nog rustig in de bank, maar over een kleine week stappen ze weer de fiets op. De Venrayse Fietsvierdaagse hoort bij de familie Bom als spaken bij een wiel. De traditie begon acht jaar geleden. "Opa en oma zeiden dat de kinderen best wel graag fietsten", vertelt schoondochter Ciska. "Bij de Fietsvierdaagse hadden ze ook de achttien kilometer, dus wij kregen het idee om die afstand met de kinderen te fietsen." De jeugd, op dat moment nog ver verwijderd van de puberteit, kwam echter in opstand. "Ze vonden het maar kinderachtig en wilden de dertig kilometer fietsen. Ik dacht: dat wordt niets." De ouders gingen overstag, met als gevolg dat een jaar later de 45 kilometer al een dag werd afgelegd. "Ik denk dat wij vermoeider waren dan de jeugd", blikt Jos Graat terug. Het jaar erna fietste de familie vier keer de 45 kilometer. Inmiddels splitst de familie zich ook vaker op in kleinere groepjes die verschillende afstanden fietsen. Vier jaar geleden sloten Vestjens en zoontje Tim ook aan. De woorden 'zestig kilometer' vallen al voorzichtig. "We zitten erover na te denken", zegt Ciska. "Het zit eraan te komen dat we dat echt gaan doen."

Wat de familie Bom kenmerkt, is het feit dat het gezelschap qua leeftijd divers is. Ook de jeugdige deelnemers, onder wie Teun en Sanne, blijven plezier houden. Sanne legt uit: "Het komt ook door de aandacht die je krijgt omdat je een van de weinige jongeren bent die meedoet. Dat is leuk. Toen wij voor de eerste keer de 45 kilometer fietsten, zag je bijna alleen maar volwassenen. Je zag ze echt denken: fietsen zij de 45 kilometer?"

Gezelligheid staat, naast de sportiviteit, ook hoog in het vaandel. Zo overnachtte de familie de vorige twee edities met z'n allen en zijn er dit jaar zelfs twee verjaardagen tijdens de Vierdaagse. Ciska: "Ik maak het eten eigenlijk altijd. Dit jaar zullen we na het fietsen ook wel weer samen eten. De barbecue zal wel weer een dag aan moeten. Alleen op de laatste dag gaan we altijd uiteten bij cafetaria Thielen." Welke afstand de familie dan heeft gefietst, lijkt nog altijd ongewis. Als het aan Tim ligt, gaat hij voor het maximaal haalbare: "Ik fiets het liefste iedere dag zestig kilometer."