Ingezonden

Eikenprocessierups

De gemeente Venray neemt er genoegen mee dat in het buitengebied de eikenprocessierups langs de wegen pas wordt aangepakt nĂ¡ het uitvliegen van de vlinders. (Zie Peel en Maas van 11 juli.) Dat uitvliegen gebeurt dit jaar al vanaf half juli, zeggen de deskundigen. Aanpak in september is dus rijkelijk laat.

Is het de gemeente Venray bekend dat vlinders de onhebbelijke gewoonte bezitten te vliegen? Dat zullen ze dus ook doen als ze de eitjes voor volgend jaar gaan leggen. En dat zijn er veel! Het te laat bestrijden van de rups in het buitengebied betekent dat volgend jaar niet alleen de bewoners van het buitengebied weer onder de jeukbulten zullen zitten, al dan niet met brandende
ogen.

De site Processierups.nu meldt dat gemeentes een verantwoordelijkheid en zorgplicht hebben om ervoor te zorgen dat de openbare ruimte geen gezondheidsprobleem oplevert voor de omgeving. Wegen in het buitengebied zijn ook openbare ruimte, beste gemeente Venray.

We mogen van de gemeente toch wel verwachten dat ze zelf de regie houdt als er maatregelen genomen moeten worden om de inwoners te beschermen? Een beetje vooruit denken kan daarbij geen kwaad!

Valentine Kalwij (Leunen)