Dinsdag werden twee extra camera's geïnstalleerd.
Dinsdag werden twee extra camera's geïnstalleerd. Foto: Henk Lammen

Odapark in beeld

VENRAY | De vernielingen in het Odapark lopen dermate uit de hand dat extra camera's zijn opgehangen om vandalen af te schrikken of waar mogelijk op te sporen. Roel Sanders, educatief-medewerker van het park, is het zat dat moedwillig kunstwerken in het park letterlijk kapot worden gemaakt. "Een bericht van ons over de vernielingen op Facebook leverde zoveel reacties op dat we besloten actie te ondernemen."

Door Henk Baltussen

Ook Marco van Neer van Eye Watch Security Solutions (EWSS) zag het bericht op de sociale media voorbijkomen. Hij kent het park, speelde er in zijn jeugd vaak en het ging aan zijn hart wat hij over het vandalisme in de voormalige kloostertuin van de zusters Ursulinnen las. En laat Van Neer nou net handel drijven in bewakingscamera's. "Er hangen al acht camera's van ons binnen en buiten het Theehuis", legt Van Neer uit. "Toen ik het met Roel had over die vernielingen, kwamen we tot de conclusie dat er wat moest gebeuren. Omdat ik Venray een warm hart toedraag en het Odapark voor het grootste deel een vrijwilligersorganisatie is zonder geld, besloot ik om voor de komende maanden gratis twee moderne camera's op te hangen."
Dat gebeurde dinsdagmorgen onder het wakend oog van Sanders. "Wij kunnen nieuwe camera's niet betalen", zegt de Odapark-medewerker. Veel van ons budget gaat op aan het herstellen van de vernielde beelden. Enkele duizenden euro's uitgeven aan camera's zit er daarom niet in. We zijn heel blij dat EWSS op deze manier meewerkt. Hoe lang ze blijven hangen is nog niet bekend. We lenen ze. Zie het als een proef. Als het helpt dan is het het overwegen waard toch zelf camera's aan te schaffen. Want telkens kunstwerken moeten repareren roept niet alleen veel ergernissen en onbegrip op, het kost ook veel geld."
Het grote keurrijke doek van de Belg Bart Ramakers dat vlakbij het Theehuis hangt was onlangs nog mikpunt van schoelje. Met een mes werd het doek aan stukken gesneden. Het beeld Red De Heilige Kabouter van Tanja Ritterbex (Het beeld van polyester hangt letterlijk in een boom) viel eveneens ten prooi aan vandalen. De kleine kabouter die bij het beeld hoort, bleek met geweld te zijn losgerukt en verdween spoorloos. Ook een kop van een hert dat door de kunstenaar op een vrouwenlijf was geplaatst, werd in het beeldenpark onherstelbaar vernield. Enkele wandelstokken voor blinden die als kunstwerk in het beeldenpark staan, weren kromgebogen.

Kunst in het park blijft mikpunt van vandalen

"We repareren de beelden zoveel mogelijk zelf", zegt Sanders. "Ik ga bijvoorbeeld met de kabouter aan de slag. Het doek van Ramakers is vervangen kunnen worden. De kapot gesneden versie ligt hierachter in de vuilnisbak. De vernielde kunstwerken worden nooit meer hetzelfde. Dat is het frustrerende. Waar ik heel veel moeite mee heb is dat mensen willens en wetens naar hier komen met een mes op zak om dingen te vernielen. Of met een verfpot om werken te besmeuren. In het park wordt ook veel drugs en alcohol gebruikt. Mensen onder invloed kunnen natuurlijk ook rare dingen uitvreten."
De poort van het Odapark gaat weliswaar dagelijks om 17.00 uur dicht. Maar het ruim veertig voetbalvelden grote bos is van alle kanten toegankelijk. Er loopt een fietspad doorheen, mensen picknicken er. Sommige steken er de barbecue aan, zegt Sanders. "Het wordt allemaal gedoogd. Maar vaak halen we enkele vuilniszakken aan rommel uit het park. Dat is niet leuk. Hangjongeren die drugs gebruiken zijn vaak bij het prieeltje te vinden, ook arbeidsmigranten die het nodige drinken. Er rijdt wel bewaking rond het park en straatcoaches zijn af en toe in het park. Veel helpt het niet. Hopelijk dat de camera's gaan helpen."