Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Europees kampioen laat zich thuis zien

VREDEPEEL | Wouter Bloemen is een kampioen in het cowfitten en showen van kalveren. Een bijzondere hobby die hij als sinds zijn derde jaar beoefend. "De schuld van mijn ouders", lacht de 24-jarige Bloemen. Zondag 4 augustus mag hij zijn hobby thuis uitoefenen, tijdens de Jongveedag Peel en Maas, dit jaar in Vredepeel.

Door Henk Baltussen

Dat Wouter Bloemen er kaas van heeft gegeten blijkt wel uit het feit dat hij half april met een collega-cowfitter uit Hedel Europees kampioen werd in de landenwedstrijd in het Belgische Libramont. Individueel werd hij derde.
Cowfitter, dus. Zo iemand zorgt ervoor dat het kalf voor een keuring tiptop wordt geschoren, waarbij föhn en haarlak niet ontbreken. Het dier wordt spic en span schoon geboend, de klauwtjes puntgaaf bijgewerkt en de staart dient er keurig bij te hangen. Ook worden de jonge dieren getraind om rustig te blijven tijdens de keuringen. En moeten gewend raken aan het leidsel dat ze om krijgen. Daarbij dienen begeleider (vaak kinderen) en kalf een eenheid vormen als ze samen voor de jury staan. "Het plaatje moet kloppen", zegt Wouter, terwijl hij het een half jaar oude kalf Cindy thuis rustig de stal uit leidt. Buiten krijgt het kalf nog een kleine schrobbeurt om wat strontplekken weg te poetsen. Cindy gaat op de foto. En dat kan niet met overal bruine vlekken op de vacht.

Wouter is een perfectionist. Tijdens de fotosessie probeert hij het springerige kalf in de goede positie voor de camera te brengen. Dat lukt, hij krijgt het druistige kalf rustig en plaatst ze in haar voordeligste pose voor de fotograaf.
Wouter deed het al vele keren. "Ik kreeg cursussen in cowfitten in België en van Erica Rijneveld die er haar werk van maakt." Nog één jaar mag Wouter kalveren showen voor een jury, daarna stapt hij over naar de koeienkeuringen. "Daar kijkt de jury alleen maar naar de koe. De begeleider is niet meer belangrijk. Dan gaat het puur om het frame, om de bouw, hoe de uier eruitziet."

Zondag 4 augustus speelt Wouter een 'thuiswedstrijd.' De boerderij van zijn ouders, waar hij ook werkzaam is, wordt die dag omgetoverd tot een evenemententerrein waar een kleine honderd aangevoerde kalveren met hun begeleiders de hoofdrollen spelen. Ze zijn afkomstig uit heel Limburg het oostelijk deel van Brabant en een klein (zuidelijk) deel van Gelderland, het gebied van de Jongveedag Peel en Maas, de juryleden komen uit heel Nederland. De hele dag zijn er aan de Vredeweg 8 activiteiten en keuringen. Iedereen is welkom, de entree is gratis.

Foto: Wouter Bloemen met kalf Cindy. Foto: Rikus ten Brücke